Bővülő Tündérkert Hargita megyében

( Szavazat)164 megjelenítés
Borszék visszakapja száz évvel ezelőtti arculatát
 
A Borszéken elkezdett beruházásokat mutatta be Mik József polgármester május 25-i sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A turisztikai fejlesztések során gyógyfürdő és kezelőközpont, valamint sípálya épül, továbbá felújítják a Tündérkert feredőt és a parkokat, sétányokat. (Részletek a mellékelt dokumentumban.)

Mik József polgármester szerint a 18 évnyi vajúdás után, 2008 óta sikerült Borszéket jó útra téríteni, Hargita Megye Tanácsának támogatásával, és a turisztikai minisztérium is felkarolta az üdülőtelep ügyét. A fejlesztések nyomán a kisváros visszakapja 19. századi arculatát, hangsúlyozta Mik, mert cél, hogy Borszék nemzetközi üdülőteleppé váljék.
„Vissza kell csatolnunk Borszéket a Gyergyói-medencéhez” – jelentette ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, utalva az Orotva és Borszék közti, 128-as jelzésű megyei út felújítására. Hozzátette: tapasztalatai szerint megvan az akarat Borszéken arra, hogy a település ismét visszanyerje régi vonzerejét. Borboly Csaba bízik a város fejlődésében, és arra is rámutatott, hogy ha elkészül a műút Orotva és Borszék között, az a gyergyóditrói és gyergyószárhegyi közbirtokosságok számára is hasznos, hisz felértékelődnek az út menti területeik. A megyei önkormányzat elnöke szerint szigorúbb jogszabályokra van szükség, hogy a városban lévő épületek tulajdonosait rábírják ingatlanuk rendbetételére, felújítására.
A 128-as megyei út felújítását 2009-ben kezdték el a megyei tanács támogatásával, amely négymillió lejt költött rá, három kilométeres szakaszt újítva fel. Ebben az évben ezek a munkálatok tovább folytatódnak, és ha befejezik az útszakasz felújítását, az 30 kilométerrel rövidebb távot jelent a Gyergyószentmiklós felől Borszékre utazóknak, ugyanakkor turisztikai szempontból is nagy előny, mutatott rá a polgármester. Mik József azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzat a tulajdonában lévő villák közül évente legalább egyet önerőből fel szeretne újítani. A városvezető szerint 4-5 éven belül Borszék visszanyeri valamikori hírnevét, és turisták ezrei fogják látogatni, ugyanakkor az ismertetett projektek megvalósításával munkahelyeket tudunk biztosítani a borszéki fiataloknak.
 
Csíkszereda, 2010. május 25.  
 
Borszéki beruházások:

 2009 és 2010-ben Borszéken nagyon sok projekt, beruházás elindult, amelyek mind a valamikori hírnevét szeretnék visszahozni a városnak. Mindezek megvalósításához nagymértékben hozzájárult a Hargita Megyei Tanács is. Ezek közül bővebben említenénk a következőket:  
 
 

            GYÓGYFÜRDŐ ÉS KEZELŐKÖZPONT ÉPÍTÉSE  
 

     Az 1145/2010-es Miniszteri Határozat alapján, Borszék város 2.500.000 lej támogatást kapott  a Turisztikai Minisztériumtól egy modern, komplex Kezelő Központ felépítésére.

            A központ befogadó képessége 1.000 fő és tartalmazni fog különböző kezelési és wellness részlegeket:

            - kinti és benti édesvizes fürdőmedencéket (gyerekeknek és felnőtteknek),

            - borvizes medencéket és kádas fürdőket,

            - különböző kezelési pontokat (gyógytorna, masszázs, hidroterápia, elektroterápia, só terápia),

            - wellness központot (szauna, szolárium, szépségszalon).

            A beruházás összértéke 20.000.000 lej és reményeink szerint,  két éven belől, további támogatásokkal be is tudjuk fejezni a tervezett beruházásokat, amelyben a központ körüli külső rendezések is benne vannak (sétányok, zöldövezet, stb.).

            A közbeszerzést 2010 májusában hirdetjük meg és terveink szerint a nyár végén a munkálatok is elkezdődnek.    
 
 

      REMÉNYSÉG SIPÁLYA

     A 426/2009-es Kormány Határozat alapján Borszék 3.770.000 lejt és az 1145/2010 Miniszteri Határozat alapján 2.500.000 lej támogatást kapott egy modern Sípálya felépítésére.  2009 szeptemberében aláíródott a kivitelezési szerződés a SC Termogaz Company SA-val és el is kezdődtek a munkálatok.

      A projekt magába foglal:

      - 3 (három) 700 m hosszú Sípályát, amelyeknek egy lesz a kiindulási és érkezési pontjuk

      - egy modern felvonót és síliftet

      - mű havat biztosító hóágyúkat és egy hótaposót

      - 3000 m3 -es gyűjtőtavat

      - éjjeli világító berendezést

      - turisztikai szolgáltatási központot (vendéglő, hegyi mentő szolgálat, raktárak, illemhelyek, stb.)

      - kártyás beléptető rendszert 
 

      A beruházás összértéke 7.413.000 lej.

      Reményeink, számításaink szerint 2010 július-augusztusában a munkálatok befejeződnek és az idei téli szezont 3 modern sípálya működtetésével kezdhetjük meg.   
 

      BORVIZEK ÚTJA

     A borvizek útja projekt 2009 őszén indult el Borszéken. A munkálatok összértéke  1.700.000 euró amelyből, 536.000 euró önrész, ez egy óriási erőfeszítést jelentve a városnak.

      A program keretén belül a Hétvezér sétány, valamint a környező  parkok és sétányok lesznek felújítva, ugyanakkor a fürdőtelep központja lesz modernizálva. Fel lesz újítva a szennyvíz hálózat, a telefon és villany kábelek a földbe lesznek helyezve, új bútorzat lesz elhelyezve a sétányokon (padok, szemetesek, világítótestek), különböző dísznövények és virágok lesznek ültetve a parkokba.

      A projekt futamideje a 2010-es év.  
 

      TÜNDÉRKERT FEREDŐ

     2009 nyarán a Tündérkertben vállakózó szellemű fiatalok segítségével, kaláka formájában egy hagyományos fürdő épült, lábáztatókkal, egy medencével, napozókkal. Ez már így is nagy látogatottságnak örvend a turisták és helybéliek körében, de ezt a „fürdőközpontot” szeretnénk tovább bővíteni. A projekt értéke 188.600 lej, erre kaptunk támogatást a Hargita Megyei Tanácstól.

      Fontos lenne leárkolni a területet, mivel nagyon vizenyős, összekötő  sétányokat, ösvényeket kell kialakítani, pihenőket, padokat kell elhelyezni a fürdők körül.

A fa, amelybe be van fogva a forrás vize, tönkrement, ezért újra kell foglalni egy kőköpű-be, így időtállóvá téve a forrást.

      A Tündérkerttől nem messze található az un. Ősforrás, amelyet napjainkban „moffeta”- ként használnak az idelátogatók. Ezt a két turisztikai pontot szeretnénk összekötni a már meglévő sétánnyal, ennek felújításával.

A moffeta körüli filagóriát le kell bontani, a meglévő rést, ahol a CO2 (gáz) tör felszínre, kibővíteni, hogy nagyobb kapacitással lehessen használni ezt a „gyógypontot”.

      Az Ősforrás körül sétányokat, ösvényeket és sétányokat kell kialakítani a jobb megközelítés érdekében, padokat és szemeteseket kell elhelyezni. 
 

      Ezeken a beruházásokon kívül sok más projekt is elindult vagy elindul a közeljövőben a városban, mint például: a Kultúrház felújítása, az ivó és szennyvízhálózat felújítása és elhelyezése ott ahol eddig nem volt, az alsóborszéki központi park felújítása, játszóterek kialakítása és bővítése, a Kárpátok út aszfaltozása, stb.

2009-ben sikerült elkezdeni, a Megyei Tanács támogatásával, a 128-as megyei út felújítását. Erre a beruházásra a Hargita Megye Tanácsa 4.000.000 lejt költött, felújítva egy 3 km-es szakaszt. Ebben az évben ezek a munkálatok tovább folytatódnak, összekötve Borszéket a Gyergyói medencével. Ennek az útszakasznak a felújítása 30 km-el rövidebb távot jelent a Gyergyószentmiklósra utazóknak, de ugyanakkor turisztikai szempontból is nagy előnyt fog jelenteni.  
 

      Ha mindezeket sikerül megvalósítani, reméljük, hogy 4-5 éven belül Borszék visszanyeri valamikori hírnevét és turisták ezrei fogják látogatni városunkat. Ugyanakkor a felsorolt projektek megvalósításával munkahelyeket tudunk biztosítani a borszéki fiataloknak.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774