Bővül a székely termékek külföldi piaca

( Szavazat)120 megjelenítés

A Cora áruházain kívül ezentúl a CBA 3900 boltjában is lehetőség nyílik a székely termékek magyarországi értékesítésére. Ennek reményében érkeztek április 29-én a Maros megyei Ákosfalvára negyvenöt székelyföldi vállalkozás képviselői, hogy a helyi sportcsarnokban bemutassák termékeiket az anyaországi CBA üzletlánc munkatársainak, valamint az érdeklődő helybélieknek és a sajtó munkatársainak.

A Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa által szervezett esemény része annak a megyehatárokon átívelő programnak, amellyel a székely termékek minél szélesebb körű népszerűsítését és értékesítését segítik elő az említett önkormányzatok. A három megyéből összegyűlt negyvenöt vállalkozás közül huszonháromnak már jelen vannak az árui a magyarországi Cora áruházak polcain, és ha a CBA is megrendeli termékeiket, akkor ezeknek a termelőknek jelentős mértékben bővül a külföldi piacuk.

A rendezvényen a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere, majd felszólalt Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint a CBA részéről Noszlopy Zoltán kereskedelmi vezérigazgató. Noszlopy örömét fejezte ki amiatt, hogy bővíthetik székely termékskálájukat, és kifejtette, hogy ez a termékmustra az első lépés a székely termékek értékesítésének hosszú folyamatában, hiszen az európai uniós előírások, amelyeknek meg kell felelni, rendkívül szigorúak.

Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy ez már a harmadik ilyen jellegű termékbemutató, amikor külföldi cégek képviselői veszik szemügyre a székely árukat azzal a céllal, hogy rendeljenek belőlük.

– Ne csüggedjenek azok, akiktől ez alkalommal netalán nem rendelnek árut a CBA képviselői, hiszen ezzel még nem zárult be előttük a külföldi piac kapuja, a formai meg egyéb akadályok leküzdésére megoldást találunk, hogy legközelebb már sikerüljön kijutniuk a magyarországi áruházakba – hívta fel a figyelmet a Hargita megyei tanácselnök, aki bizakodó, mivel szerinte még jócskán bővíthető azon székely termékek skálája, amelyeket itthon és a határokon túl egyaránt értékesíthetnek.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének vezetője arra biztatta a jelen lévő termelőket, hogy igényeljék a Székely termék védjegyet, az ehhez szükséges nevezési lap elérhető, illetve a kritériumok elolvashatók a www.szekelytermek.ro honlapon, a Hasznos dokumentumok menüben (http://www.szekelytermek.ro/?l=hu&m=dokumentumok).

A megnyitóbeszédek után Dienes Zoltán, a CBA felügyelőbizottságának elnöke és a cég egyik tulajdonosa, valamint Noszlopy Zoltán kereskedelmi igazgató végigkóstolták a hús-, tej- és pékárukat, valamint szemrevételezték a kézműves-termékeket, ám hogy melyikből rendelnek, és mekkora mennyiséget, arról végleges döntés nemsokára, Magyarországon születik, miután odaszállítják a kiválasztott árukból begyűjtött mintákat, ugyanis még sok szempontot kell mérlegelniük, például a mennyiséget, az árakat és a logisztikát mindegyik árukészlet esetében, nyilatkozta Dienes Zoltán.

– Mindenesetre nem jöttünk hiába – szögezte le a felhozatal láttán a CBA képviselője.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774