Bővítenék a Székely termék mozgalmat

( Szavazat)33 megjelenítés
Október 6–8-án rendezték meg A székely hagyományok vándorfesztiválja (Festivalul itinerant al tradiţiilor secuieşti), amelyet a Közéletért Egyesület szervezett együttmúködésben Hargita Megye Tanácsával és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A rendezvénysorozat célja a népi hagyományok és a különböző mesterségek népszerűsítése a fiatalság körében. 
 A székely hagyományok vándorfesztiváljának részeként rendezték meg a hétvégén Csíkszeredában a mézfesztivált, valamint október 7-én Borboly Csaba megyeitanács-elnök és a megyei tanácsosok Gyergyószárhegyen egy székelytermék-bemutató keretében a Gyergyó-térségi gazdasszonyokkal és panziótulajdonosokkal egyeztettek. A Székely Konyha Egyesület, a szárhegyi Torzsások Egyesület, illetve a csomafalvi Fenyőalja Egyesületek képviselőivel tartott megbeszélés témáját a térségbeli termelők és a székely termékek ügye adta. A résztvevők végigbeszélték a Székely termék mozgalom eredményeit, és számba vették a gondokat.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének elnöke, miután bemutatta a székely termékek előállítását támogató programot, az akadályokról beszélt a résztvevőknek. Mint elmondta, a legnagyobb gondot a kis vágópontok hiánya jelenti, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gazdák termékei a helyi panziók és éttermek asztalaira kerülhessenek. A másik gondot a minőség biztosítása jelenti – mondta Márton István előrebocsátva, hogy a csalók kiszűrése és a minőség biztosítása érdekében hamarosan szigorúbb ellenőrzési módszereket vezetnek be. A termékeiket kiállító termelők minden vásár előtt alá kell hogy írjanak egy „házi szabályzatot”, illetve szigorúbban fogják venni az állat-egészségügyi hatóság engedélyeinek kiadását is. Szó esett a hagyományostermék-üzletek megnyitásáról is, lehetőleg minden városban, amelyekbe hetente érkeznének a termékek, ugyanakkor Márton István javasolta egy állandó hagyományostermék-piac megnyitását Gyergyó térségében is.
Ábrahám Emma, a megyei tanács vidékfejlesztési aligazgatóságának vezetője a Székely Konyha programról beszélt, amely révén közösségi kiskonyhákat szeretnének létrehozni. Gyergyószárhegyen két egyesület tervezi a programban való részvételt. Képviselőik beszámoltak arról, hogy pályázati úton gyakorlatilag mindent megszereztek a konyhák működtetéséhez, a termékek bevizsgáltatása azonban nem akadálymentes.
Borboly Csaba az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy, amit a megbeszélésen bemutattak, az csak a jéghegy csúcsa.
– Rengeteg projekt van még, rengeteg kezdeményezésre van lehetőség. A Székely termék nemcsak a tanúsítványt jelenti, a védjegy használati jogának megszerzése nagyon kis hányada az egész elképzelésnek. A nagyobbik részt a kezdeményezések, képzések, tanácsadás, a szakmai utak és más tevékenységek jelentik – mondta a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba szerint a tervek között szerepel egy agráripari park létrehozása, további egyesületek bejegyzése, valamint a hagyományos termékeken alapuló kezdeményezés bővítése.
Becze István megyei tanácsos szerint azért fontos a Székely termék minősítés, mert egy termelőnek egyedül nagyon nehéz, szinte lehetetlen bejárni az utat a termékek elismertségének kivívásához. Ezért fontos ez a hálózat, amelyben segíthetik és támogathatják egymást. Rengeteg a létező jó példa, de folyamatosan gondolkodnak azon, hogy még mivel lehetne kiegészíteni. Fontos mindezt összekapcsolni oktatással, képzésekkel. Példaként a pisztrángászatot említette a tanácsos mint jó lehetőséget, de a húsmarhaágazat is kihasználatlan. Becze István még elmondta, hogy a vegyszerezetlen székely krumplit megfelelő marketinggel jól lehetne értékesíteni, ami rengeteg családnak, háztartásnak jelenthetne megélhetést, ennek a megoldásán is gondolkodnak.
 
Csíkszereda, 2012. október 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774