Borszéki ajánlat télre: sípályáról egyenesen a melegített borvízbe

( Szavazat)50 megjelenítés
Újból fürdője van Borszéknek október 27-től – viszont első ízben várja saját működtetésű, melegített borvizes medencével a kezelésre érkezőket vagy pihenni vágyókat Hargita megye északi térségének üdülővárosa. Immár kérhetik, hogy ismét megkapják a hivatalos fürdővárosi minősítést – mondta az ünnepélyes átadáson Mik József polgármester, aki a térség parlamenti képviselőjelöltjeként az összehangolt „turisztika – szolgáltatások – helyi termelés” stratégiában hisz. 
 Egyszerre harminc személyt befogadni képes, melegített és hideg vizes borvízfürdőt ajánl a téli turistaidényben Borszék a két éve avatott, a térségben legkorszerűbbnek számító felvonós sípályái mellé. A szombaton tartott beüzemelési, egész napos, ingyenes – a szervezők fogalmával élve – „ajándékünnepen” együtt töltötte a napot Mik József polgármester a fürdőnyitás hírére érkezőkkel.
– Új korszakot nyitunk, és hihetetlenül jó érzés, hogy ez sikerült – mondta a szombat délelőtti hivatalos nyitóünnepen Mik József polgármester a korszakváltás iránt érdeklődő újságírókból és zömmel helyiekből álló közönségnek, amely az egész napos programba bekapcsolódott.
Az elöljáró végigvezette a jelenlévőket a szomszédos tisztáson épülő, napi 700 fős kapacitásra tervezett wellnessközpont építőtelepén mintegy előjelezve, hogy a fürdővárosi lépték a jövőben folytatódik – a hatmillió eurós (jelenleg 45%-ban kész) beruházás befejezéséhez azonban politikai segítségre, kormánytámogatásra is szükség van, hiszen az idei kormányváltással elzárultak a források.
– Éppen ezt vállalom képviselőjelöltként: a régió magyar és román lakóiért egyaránt odamenni dolgozni négy évet és elhozni mindazt, ami a fejlődésünkhöz elengedhetetlen – jelezte a megnyitót követően Mik József.
A wellnessközpontot jövő év végéig kellene befejezni az állagvédés érdekében. Kormányzati támogatás híján pályázattal próbálkoznak, és csak végső esetben vonnának be magánbefektetőt, mivel a cél az, hogy a működtető maga a város legyen, tehát a profit is a városban maradjon – magyarázta az elöljáró.
Javarészt helyiek tértek be kíváncsian a felső-borszéki Ó-Sáros fürdőbe: az idősebb korosztály unokákkal próbálta ki a medencéket, szaunát, masszázst, az ifjak pedig jobbára a biciklikölcsönzést használták ki a város hat bicikliösvényén és a történelmi fürdőközpontban, valamint jazzkoncerten, látványvonatos panorámanézésen, filmvetítésen vettek részt – mindezt ingyen adta kóstolóba a hétvégén Borszék önkormányzata.
A fürdőben készült regisztrációs ívet, valamint kérdőívet tanulmányozva a szombati záráskor megtudhattuk, hogy a beüzemelés napján jelen lévő közel félszáz fürdőző csak déltől kezdte el a mártózást az érdekesen „zavaros” vizű, buborékoló, 32–35 fokos vízben, aztán alig akaródzott abbahagyniuk: a gyerekek labdáztak is a medencében, majd az ünneplő vendégek este 8 óráig, lassanként leoltott belső világítás mellett gyönyörködtek a medencéből az üvegtetőn át leszálló esti fényekben.
Egy nappal korábban, a Marosvásárhelyi Rádió Borszékről sugárzott élő adásában Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, hogy „tudatos tervezés” van Borszéken.
– Mik Józsefnek megvolt a maga receptje: nem összevissza kapkodott, és nem arra próbált költeni, amire éppen pénz volt, hanem tudatos fejlesztést eszközölt. És nemcsak a fejlesztésekről van szó, hanem az eseményszervezésről, rendezvényekről is: a közönség visszaszoktatásáról – fogalmazott Borboly Csaba a Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió október 26-i adásában, melyben Mik Józseffel együtt volt Toth Béla szerkesztő meghívottja. Az egyébként a http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/vendegsegben_a_marosvasarhelyi_radio.html címen elérhető adásban Borboly Csaba beszélt arról, hogy Borszéknek ugyan hamarabb készült el a turisztikai stratégiája, mint Hargita megyének, de ez pont jó így, hiszen a kettő egymásra épül. Hargita Megye Tanácsa a hétfői, október 29-i ülésén tárgyalja meg a megyei stratégiát, illetve akkor szavaz róla. A tanácselnök, aki a 300 ezer eurós büdzséből felépített Ó-Sáros fürdő szeptemberben történt avatóján is „lídervárosnak” nevezte Borszéket, a műsorban is rámutat:
– Nehéz dolga van a polgármesternek: meg kell győznie az embereket arról, hogy ennek a városnak most nem az a dolga, mint ami 10–15 éve volt. Ez a város mára már térségvezető szerepet vívott ki magának, lekörözve Maroshévízet, és azt gondolom, ez nagy lehetőség arra, hogy Székelyföldnek ez a sarka olyan turisztikai paradicsommá változzon, mint amilyen 100 éve volt.
Mint ismeretes, az egykor európai hírűként ismert Borszék fürdővárosi minősítését az utóbbi húsz évben elveszítette. Az Ó-Sáros fürdő beüzemelésével – mely az 1880-ban olasz tervezőmester által épített, 1950 után elhanyagolt, majd lebontott Ó-Sáros fürdő hasonmása – a településvezetés újból folyamodhat az országos fürdővárosi cím engedélyezéséhez, ám ehhez más feltételt is kell még teljesítenie: többek között a helyi panzióknak 500 férőhely számára meg kell szerezniük a megfelelő működési minősítést – ezzel jelenleg 350 férőhely rendelkezik.
Bara Márton, az elmúlt napokban újjáalakult Borszéki Vendégvárók Szövetségének elnöke az október 27-i fürdőbeüzemelési ünnepen Mik József polgármesternek jelezte: támogatják az elöljáró törekvéseit.
A fürdőbeüzemelésről készült fényképsorozat (közel 200 fotó) a következő honlapon érhető el:
A beüzemelési ünnepen december 4-ig tartó fotópályázatot hirdetett az elöljáró, ennek plakátját jelen közleményünkhöz csatoljuk.
 
Borszék, 2012. október 27.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774