Borszéken is kézbe vették a diákok A székelység története tankönyvet

( Szavazat)30 megjelenítés
Huszonegy újabb példány lelt gazdára október 26-án Borszéken a székelyek történetét bemutató tankönyvből. A Zimmethausen Iskolaközpontban tartott villám-óralátogatáson Mik József polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök a hatodikosokkal és tanáraikkal beszélgetett a történelemismeretről. 
 A borszéki hatodikosok történelemrajongók – szűrhette le a látogató péntek délelőtt a történelemkabinetbe lépve. „Itt vannak a könyvek, amelyeket régóta vártatok” – mondta a Zimmethausen Iskolaközpont térképekkel bélelt termében várakozó diákoknak Kovács Julianna igazgató, Mik József polgármesternek adva át a szót, aki arra kérte a gyerekeket: ki-ki otthon adja oda szüleinek, nagyszüleinek is a tankönyvet, hiszen olyan információkat tartalmaz, „amelyekre generációkat kellett várniuk a székelyeknek, és mi itt Borszéken székelyek vagyunk”. Borboly Csaba megyeitanács-elnök az első példányok gyergyóremetei átadásakor a község polgármestere által kijelentetteket idézte: „Ebből vagy tízest kell kapni, vagy megbukni – köztes jegynek nem szabad lennie” – mondotta akkor Laczkó-Albert Elemér. A tanácselnök hozzátette: a Mik József által mondottakat folytatva arra biztatja a gyerekeket, „fordítsák meg” otthon a tanulási folyamatot a családtagokkal, és ők tanítsanak.
A frissen kibontott könyvekhez ezúttal könyvjelzőt is osztottak az elöljárók, amelyen Mik József polgármester a székelységgel kapcsolatos ismeretszerzésre buzdít. Az eseményen Ferency József, az iskola ifjú történelemtanára a befektetett szerzői munkát is méltatva köszönte meg a szerzők alkotását, a megyei tanács kezdeményezését és támogatását, valamint a borszéki önkormányzat hozzájárulását. Borszéken ugyanis a településvezetés a kiadás példányok után járó teljes nyomtatási költségét felvállalta.
A látogatáson zajló beszélgetésen kiderült: a gyerekek valódi rajongókként vártak az „ínyencségre”: nemcsak a tanterem falát díszíti Székelyföld térképe, hanem maguk is gyakorló rovásírás-használók, a vetélkedőkre szívesen neveznek be, és a nemrégiben szervezett Mikó-vár-pályázaton is sikerrel vettek részt.
Az átadás momentumának tanúja volt a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője, Toth Béla is, aki a közvetlenül utána kezdődő, Borszékről sugárzott Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió október 26-i adásának felvezetőjében úgy értékelte, „nagyon rangos rendezvényen” vett éppen részt. A megyei tanács elnöke és Borszék polgármestere részvételével készült műsorban egyébként Borboly Csaba „még egy kis türelmet” kért a tankönyv iránt érdeklődőktől. Mint mondotta, a téma az érdeklődés középpontjába került a román sajtót tekintve is, valamint bűnügyi feljelentés is történt a kezdeményezés ellen – ám „sikerült megtalálni azt a jogi formát, amellyel a közeljövőben utánnyomás várható”.
Az egyébként turisztikai stratégiai témával tartott rádióműsor felvétele a következő webhelyen hallgatható meg:
 
Borszék, 2012. október 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774