Borszék a térség erősödő „líder-városa”

( Szavazat)43 megjelenítés
Napfürdő-lelátót és parkot avattak a Borszéki Napokon
A XX. század elején még létező, pazar panorámát kínáló lelátót képeslapok alapján álmodták újra és építették meg Borszéken a Kerülő út turisztikai ösvényen Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A napfürdőzni vágyó turistákat a hajdani fénye visszaszerzésén dolgozó fürdőváros Millennium parkkal is várja. Mindkét létesítményt a vasárnap este záruló Borszéki Napokon avatták fel. 
 A Millennium park avatóján, amelyen részt vett számos testvértelepülés – Bácsalmás, Fonyód, Pilisvörösvár, Zákányszék és a felvidéki Tallós – népes képviselete, Borboly Csaba megyeitanács-elnök megjegyezte: örvend ezeknek a kapcsolatoknak, mert „egymástól sokat lehet tanulni, egymást lehet segíteni és biztatni, amikor nem tudjuk segíteni”. Avatóbeszédében az elnök kifejtette: Borszék polgármesterével, az újabb mandátumot nyert Mik Józseffel együttműködésben az elmúlt 4-5 évben a város szépen tudott fejlődni.
– Gratulálok a borszéki közösségnek, hogy ezen az úton akarja tartani a várost. Én azt látom, hogy számos megvalósítás történik – a sípálya, egy park, egy sétány, a kultúrház, az iskola, polgármesteri hivatal –, ezáltal az itteni közösség gazdagabbá válik és közelebb kerülnek a borszékiek ahhoz, hogy egy önmagát eltartani képes és a térség egyik húzóerejének számító központtá fejlődjön Borszék” – mondotta Borboly Csaba.
A tanácselnök utalt egy tavalyi borszéki forrásavatón tett kijelentésre, miszerint a térség erősödő, húzóerejű, úgynevezett líder-városa nem a megyei jogú Maroshévíz (Toplica) kell legyen, hanem Borszék.
– Én úgy gondolom, hogy a mi megyei jogú városunk ebben a térségben Borszék, és ha Bukovinával össze tudjuk kötni a megyénk északi részét, illetve Borszéket össze tudjuk kötni Gyergyóval – amin dolgozunk: lépegetünk, még most is, amikor ellenzékben vagyunk –, akkor igazából ennek a városnak a térségirányító szerepét meg tudjuk erősíteni – fejtette ki Borboly Csaba hozzátéve: ehhez szükség van arra, hogy a szakoktatás és sok összetevő, ami elsorvad. – Húsz évig nem volt jó kezekben a város, hanem rosszhiszemű magánosítók kezébe került a város vagyona, és most ezt a helyi tanács, a polgármester úr, a helyi vállalkozók próbálják helyrehozni, ami nem könnyű feladat. Ebben kell segítenünk, ebben kell őket biztatnunk, de én azt gondolom, hogy jól haladnak, ezért gratulálok a városvezetésnek és a helyi közösségnek.
A tanácselnök továbbá megköszönte azt a kiemelkedő támogatást, amit a helyhatósági választásokon a szavazatszámokat tekintve is kapott Borszéken. Mint mondta, ezt visszajelzésként értékeli, hogy itt kell lennie mindig, amikor a borszékieknek szükségük van rá.
Lelátó – képeslapok emlékeiből újjászületve
Az ezt követő lelátóavatóhoz a közönség egy része a Tündérkertnél feljebb, a 2008-ban SAPARD-támogatásból épült kerülőúton vonult ki – korábban itt gyakorlatilag járhatatlan földút fogadta a turistákat –, ám ugyanide turistaösvény is vezeti a természetjárókat. A pazar panorámát kínáló, natúr faanyagból készült építmény avatóján mondott beszédében Mik József polgármester jelezte: a Borszék Fellendítéséért Egyesületet a város 2005-ben alapította azzal a céllal, hogy pontszerű megvalósításokat hozzanak létre. Azóta minden évben sikerült pályázati forrásokat szerezniük elképzeléseikhez Hargita Megye Tanácsától: közte az Arany János pihenőhely, borvízforrás felújításához, tájékoztató táblák kihelyezéséhez a városban stb. – így sikerült ezt a Napfürdőt is felépíteni.
– Ha a régi képeslapos könyveket elővesszük, megtaláljuk benne a régi fotókat a régi Napfürdőről, amely a XX. század kezdetén létezett, és kissé lejjebb volt, a Kiserdő helyén, és az ide kihelyezett nyugágyakon a turisták igénybe vették a nap gyógyító hatását. Úgy vagyok én vele, hogy nézegetem időnként ezt a könyvet, és álmodozom, ezt is, azt is építsük vissza. Így sikerült például a Borvízmúzeumot felépíteni a régi Lázár-fürdő alapján. Így akarjuk majd a Lobogó-forrást is visszaépíteni, és így lesz meg, remélem, a többi is – mondta a polgármester.
Borboly Csaba a parkban elmondott gondolat folytatásaként jelezte:
– Ha tudatosan fejlesztünk egy települést, több hasznot el tudunk érni, mint ha önmagában egy-egy pontszerű fejlesztést végeznénk. Hiszen a 1500-2000 lejes fejlesztésekből létesült pontszerű megvalósítások számukat tekintve nem nagyok, de ha azt nézzük, hogy ezek összefüggően legalább egy fél nappal meghosszabbítják valakinek az itt tartózkodását, vagy lehetővé válik, hogy több napon keresztül a turisták itt legyenek, az komoly potenciált jelent a városnak.
Mint mondotta, bízik benne, hogy ebben a képeslapos könyvben még jó sok oldal van:
– Biztassuk a polgármestert, hogy lapozgassa, biztassuk a helyi tanácsot, hogy ebben támogassa, hisz mikor ellenzékben vagyunk, amikor Bukarestben minket nem szeretnek, akkor is haladnunk kell, és pontosan ezért erős a székely közösség, mert erre képes odafigyelni, a maga dolgát végzi.
Amint azt Mik József polgármester jelezte: az ősz folyamán a Napfürdő egy filagóriával bővül majd, jövőre pedig öltözőket is építenek a napfürdőzőknek. Ugyanakkor jelezte a tanácselnöknek: az elkövetkezőkben épületfelújításokhoz kérik a segítségét. Hét központi épület, valamint elszórtan pár reprezentatív épület felújtásához becslések szerint tízmilliárd régi lejt próbál előteremteni a város.
A Napfürdő-lelátó megvalósításának összköltségvetése 12 000 lej, ebből 5000 lejt Hargita Megye Tanácsától nyertek, 5500 lej az önrész, a különbséget a Borszékért Egyesület tette hozzá.
 
Borszék, 2012. augusztus 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774