Borboly Csaba: korszerű közigazgatás nélkül elképzelhetetlen a helyi autonómia

( Szavazat)39 megjelenítés

Csíkszeredában aláírták az e-Kormányzás projekt finanszírozási szerződését

Valerian Vreme távközlési miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap, január 23-án Csíkszeredában aláírták az E-kormányzási rendszer kiépítése Hargita Megye Tanácsa intézményében című projekt finanszírozási szerződését. A projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása. Összértéke 6 062 626,60 lej (közel másfél millió euró), ebből a megyei tanács önrésze a jóváírható költségek 2 százaléka.

 

– A helyi autonómia elképzelhetetlen hatékony helyi közigazgatás nélkül – jelentette ki Borboly Csaba, hangsúlyozva az e-kormányzási rendszer fontosságát a megye életében, amely révén az eldugottabb települések lakói számára is könnyebb lesz az ügyintézés.

A megyei tanács elnöke szerint fontos, hogy központilag is elismerjék, megértsék helyi törekvéseinket, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a miniszter személyesen írja alá a szerződést a csíkszeredai megyeházán. Borboly Csaba azt is elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsának pályázata a kiértékelőn kapott pontszámok alapján országosan az első tíz között szerepel, ráadásul a projekt Európai Unió által meghatározott négy szintjéből Hargita megyében a negyedik szintet valósítják meg.

A megyei tanács elnöke a szerződés-aláírás alkalmával átadta Valerian Vreme miniszternek az RMDSZ által készített javaslatokat a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvény módosításához, amelyek a Belügyminisztérium által készített módosítójavaslatokat egészítenék ki. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy akárcsak az e-Kormányzás, ezek a javaslatok is a helyi közigazgatás hatékonyságát, következésképpen a helyi autonómiát erősítenék. A tanácselnök a tárcavezető támogatását kérte ahhoz, hogy a koalíciós partner Demokrata-Liberális Párt (PD-L) figyelembe vegye az RMDSZ ajánlásait, amelyek növelnék a helyi és megyei tanácsok döntéshozói kompetenciáját, bővítve a megyeitanács-elnökök, -alelnökök, illetve polgármesterek, alpolgármesterek hatáskörét. A javaslatok – amelyek hivatkoznak a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájára – azt is tartalmazzák, hogy korlátozni kellene az alkalmazottak által a közintézménynek okozott károkért való kártérítés mértékét az adott köztisztviselő meghatározott számú havi átlagjövedelmének összegére vagy a meghatározott számú országos átlagjövedelem összegére.

Beszédében Valerian Vreme miniszter gratulált Hargita Megye Tanácsa csapatának a nyertes pályázatért, és azt kívánta, hogy az állampolgárok minél nagyobb számban érezzék az e-Kormányzás pozitív hatásait. Közölte: az Európai Unió egyik célkitűzése, hogy tíz éven belül valamennyi polgárának szélessávú internet-hozzáférése legyen. A tárcavezető további pályázatokat ismertetett, amelyek a gyorsabb és könnyebb ügyintézést célozzák, ezek közül kiemelte az online kereskedelem és a kórházak elektronikus hálózatának fejlesztését.

Ladányi László Zsolt prefektus szintén üdvözölte, hogy megyénk lakói is haszonélvezői lesznek az E-kormányzás projektnek, akárcsak Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára, aki szerint Hargita megyében csökken a bürokrácia azáltal, hogy a lakosok interneten intézhetik majd ügyeiket.

Györgypál László megyei tanácsos bemutatta a projektet, amelynek használata egyszerű, hatékony és biztonságos lesz, a digitális aláírás bevezetésének is köszönhetően. A pályázati iratcsomót és a támogatási kérelmet a „Gazdasági Versenyképesség Növelése” Ágazati Operatív Program 3-as számú tengelye (Kommunikációs és Információs Technológiai Rendszerek Fejlesztése a Magán- és Közszférában – 2.1 beavatkozási terület, E-kormányzási rendszerek kiépítése és szélessávú internethálózatokhoz való csatlakozás) keretében nyújtotta be Hargita Megye Tanácsa. A projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének kiépítése, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok felgyorsítása. Györgypál László kiemelte, hogy az e-Kormányzás révén a lakosságnak lehetősége van a tanácshatározat-tervezetek online tanulmányozására és véleményezésére, beadványaikat, kérvényeiket benyújthatják, iktathatják utazás nélkül, ugyancsak interneten.

A projekt összesen 11 online szolgáltatást nyújt az állampolgárok, az üzleti szféra és az adminisztráció számára a következő területeken: építési engedélyek kibocsátása és a díjak kifizetése, urbanisztikai engedélyek kibocsátása és a díjak kifizetése, mozgássérült személyek jogainak biztosítása, beadványok és reklamációk online regisztrációja, az alintézmények és a helyi közigazgatási hatások jelentési tevékenységének kezelése, tej-kifli program, online felület biztosítása a megyei tanács határozattervezeteinek megvitatására, az alárendelt intézmények pénzügyi tevékenységének követése és a lakosság online tájékoztatása, vitafórum a közigazgatás működéséről, nyomtatványok letöltésének lehetősége a portálon keresztül, továbbá közhasznú információk közzététele az állampolgárok számára.

Az ünnepi eseményen jelen voltak Hargita megyei polgármesterek, a megyei közintézmények igazgatói, Antal István parlamenti képviselő, valamint Hargita Megye Tanácsa részéről Birtalan József megyemenedzser, aki maga is szorgalmazta a projekt megvalósítását.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774