Borboly Csaba az EU vidéki térségeinek érdekében foglalt állást Brüsszelben

( Szavazat)56 megjelenítés
A Régiók Bizottságának csütörtöki, brüsszeli plenáris ülésén Borboly Csaba az Európai Unió nagyobb pénzügyi együttműködésére, valamint a megújuló energiák támogatására vonatkozó módosítójavaslatokat nyújtott be. Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja az EU helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szervének. 
 Brüsszelben ülésezik január 31-én és február elsején az Európai Unió egyik legfontosabb konzultatív intézménye, a Régiók Bizottsága. A csütörtöki plenáris ülés napirendjén szerepeltek többek között a „Nagyobb szinergiák kialakítása az uniós, nemzeti és szubnacionális költségvetések között”, valamint a „Megújuló energia: az európai energiapiac egyik meghatározó tényezője” címmel tárgyalt témák, amelyekhez Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök is benyújtott módosítójavaslatokat, és a testület elfogadta azokat. A székelyföldi politikus egyik javaslatában az Unióban végbemenő nagyobb pénzügyi együttműködésre és egy európai kutatóhálózat létrehozásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A tanácselnök, amint indoklásában utalt rá, a régiók közötti, elsősorban gazdasági együttműködés hatékonyabbá tételére törekszik. A javaslat szerint egyértelműsíteni kell a különböző szintű költségvetési hatóságok feladatait és hatáskörét, és átláthatóságot kell biztosítani a költségvetési folyamatokban minden kormányzási szinten.
A másik javaslat egy ártámogatási elképzelést tartalmaz: eszerint európai pénzalapot hoznának létre a megújuló energiaforrások támogatására, és pénzügyi támogatást adnának azon tagállamoknak, amelyek az energiaellátás tekintetében függetlenségre törekednek.
– A társadalmi tudatformálás az új támogatás szerves része – nyilatkozta Borboly Csaba hangsúlyozva, hogy a régióknak különösen nagy szerepet kell játszaniuk a megújuló energiaforrások mikrolétesítményeinek elindításában. Hozzátette: a megújuló energiafelhasználás elterjedése a gazdasági önfenntartás lehetőségét biztosíthatja minden minden közösség, illetve térség számára, ezért is fontos ennek támogatása, illetve tudatosítása. – Régiónk egyik legfontosabb megújulóenergia-üzeme a két madarasi vízturbina, melynek létrejötte bizonyítja, hogy Romániában a társadalom egy jó része már készen áll az új energia befogadására – jegyezte meg a tanácselnök.
Hargita Megye Tanácsa eddig is igyekezett erősíteni a térség nemzetközi kapcsolatait gazdasági, kulturális meg egyéb téren, és a Régiók Bizottságában való képviselet nagy lehetőséget és kihívást jelent a megyei tanács nemzetközi tevékenységében. A Régiók Bizottságának az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokról jelentéseket, véleményeket ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (pl. foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni a Régiók Bizottságával. Jelenleg 344 tagja és ugyanennyi póttagja van, akik az EU 27 tagállamát képviselik, valamint a tagok a saját régiójukon belül a helyi vagy a regionális hatóságok megválasztott tagjai vagy fontos szerepet betöltő tisztségviselői.
A Régiók Bizottsága évente öt plenáris ülés tart, amelyeken minden tagnak részt kell vennie az általános stratégia meghatározása, illetve vélemények, javaslatok elfogadása céljából. Ezek az ülések egy- vagy többnaposak. Az intézmény keretében hat szakbizottság működik, amelyek különböző szakpolitikai területekkel foglalkoznak, és ezek alapján előkészítik a plenáris üléseken megvitatandó álláspontokat: területi kohézió; gazdaság- és szociálpolitika; oktatás, ifjúság és kutatás; környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy; uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek, valamint természeti erőforrások.
A Régiók Bizottsága a fent említett szakterületeken kívül fontos politikai kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalásokat is kibocsát. Politikai szempontból a bizottságban négy politikai csoport képviselteti magát, a főbb európai politikai irányzatoknak megfelelően, ezek az Európai Néppárt (EPP), amelynek tagja Borboly Csaba, Európai Szociális Párt (PES), Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Képviselőcsoport (ALDE) és a Nemzetek Európájáért Unió – Európai Szövetség (UEN-EA). Borboly Csabát a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, ezekben tevékeny szerepet vállal már tavaly októbertől.
 
Csíkszereda, 2013. január 31.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774