Borboly Csaba a zászlóügyről és a választási törvény módosításáról

( Szavazat)43 megjelenítés
Egyes kérdésekben az alacsonyabb lélekszámú megyéknek a nagyobb lélekszámú megyékkel azonos beleszólási lehetőséget kell biztosítani – véli január 11-én kelt, Egy jó javaslat előbb-utóbb életre kel(het) című blogbejegyzésében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 
 „A forráselosztási, fejlesztési kérdések mind olyan ügyek, amelyeknél fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy a nagyvárosok és a főváros akarata érvényesül. E téren konszenzuskényszerre van szükség, mert a falvak, a vidék folyamatosan szakad le a várostól, a fővárostól, és ezt a folyamatot meg kell állítani. A szenátusi választási rendszer megváltoztatása az e célt szolgáló eszközrendszer egyik fontos eleme lehet” – írja a megyei elöljáró utalva arra, hogy a kormány terve szerint megyénként két szenátort lehetne választani egy új választási rendszerben. Borboly Csaba szerint jó lenne, ha az erdélyi magyarok közül minél többen megnyilvánulnának az alkotmánymódosításról folytatott konzultáció során.
Kormányzati teszt című, ugyancsak január 11-én megjelent másik blogbejegyzésében a megyei tanács elnöke a zászlóhasználat körüli vitával foglalkozik. Arra hívja fel a figyelmet, hogy „a cirkuszok keltése nem szolgálja a Hargita megyei magyarság érdekeit, de nem szolgálja a Hargita megyei románságét sem. A munkanélküliség, a kivándorlás egyaránt érinti mindkét közösséget, sőt ami az elvándorlást meg úgy általában a demográfiai folyamatokat illeti, a Hargita megyei románság vonatkozásában ezek még aggasztóbbak, mint a magyarság esetében.” Borboly Csaba szerint Victor Ponta miniszterelnöknek arra kellene ösztökélnie a székelyföldi román közösség képviselőit, hogy csillapítsák az indulatokat, próbáljanak enyhíteni a közhangulaton, mert a magyarok és a románok egymásra vannak utalva.
 
Csíkszereda, 2013. január 12.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774