Borboly Csaba: 10 000 lejjel fogjuk támogatni a középiskolás diákok szaktáborait

( Szavazat)39 megjelenítés
Sok vállalat megirigyelhetné a művészetisek szaktáborának eredményét
 
Sikeresként értékelték a szervezők és a támogatók is a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum tavalyi szaktáborát, amelynek eredményeként a Súgó-barlang környékén haladó tanösvény kültéri bútorzattal, kis pallókkal és egyéb építményekkel teljesedett ki. A kezdeményezést március 30-án mutatták be Csíkszeredában, az említett oktatási intézményben, ahol jelen voltak a megvalósító diákok, a tanárok és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki kezdeményezés hasznosságának köszönhetően a táborok támogatását más tanintézményekre is kiterjesztené.
 
 
– Az egész egy két évvel ezelőtti beszélgetésből indult – mesélte a kezdeményezés történetét Korodi Szabolcs építész –, és végül a 9–12. osztályos diákok ötnapos megfeszített munkájának eredményével fejeződött be. A Súgó-barlang és környezetének vonzóbbá tétele során tájba illő megoldásokat és anyagokat használtak. Beton helyett illesztésekkel és csavarokkal rögzítették a tartóelemeket – mondta Korodi Szabolcs, aki szerint a fa használata mint egyedüli építőanyag megmozgatta a diákok fantáziáját.
A felépített esőbeállók, hidak, pihenőhelyek, illetve a motívumok, játékos megoldások mind a diákok ötletei és a tanárokkal való egyeztetések nyomán végzett két hónapos tervezőmunka eredményei, ami ötnapos megfeszített munkával öltött formát. Mindehhez társult a természetvédelmi területet gondozó Gyilkostó Adventure Egyesület által megelőlegezett bizalom is, akik támogatták a kezdeményezést anélkül, hogy tudták volna, jó lesz-e a végeredmény.
 
Jó célra fordított pénz
 
A tábor sikeréhez elengedhetetlen volt a megyei tanács tízezer lejes támogatása is, amelyből a szükséges faanyagot vásárolták meg. Erről Borboly Csaba megyeitanács-elnök a következőképpen vélekedett:
– Látva az eredményt mi is meglepődtünk. Ez a pénz jól befektetett pénz volt, a sikeren felbuzdulva ezután programot hirdetünk meg, hogy akinek kedve van rá, tízezer lej támogatással hasonlóképpen építsen ki tanösvényeket, vagy újítsa fel turisztikai cépontok környékét. És akinek az ideje engedi, akár többször is pályázhat – mondta a megyei tanács elnöke.
Borboly Csaba külön értékelte a munkálat költséghatékonyságának és minőségének arányát. Mint mondta, sok vállalat megirigyelhetné a Súgó-barlangnál elvégzett munkát, és a fa építőanyagként való újrafelfedezése is mérföldkő lehet a jövőbeli építkezési trendben.
– Méltán lehettek büszkék munkátokra, őrizzétek meg a fényképeket, vázlatokat referenciaanyagként, amikor a szakmában kezdtek el dolgozni, és majd ha szülőként a Súgó-barlanghoz kirándultok, mondjátok el gyerekeiteknek, hogy ti is hozzájárultatok mindehhez – biztatta a diákokat a tanácselnök.
 
Idei tervek
 
– A tábor lényege, hogy a diákok terepen is találkozzanak az építőanyaggal – mondta Máthé Klára tanár, aki az idei tábor témáját is ismertette. – A 2012-es táborban a diákok Kós Károly szellemében fognak dolgozni, amikor a hargitafürdői volt kaszárnya előtti téren építenek sportesemények díjazására alkalmas pódiumot, állványokat, padokat.
Máthé Klára röviden összefoglalta az eddigi táborokat is. A diákok munkáját dicséri a güdüci iskola megközelítését megkönnyítő hidak építése és a cibrefürdői tűzhelyek kialakítása is.
 
Csíkszereda, 2012. március 30.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774