Bolgár példa Hargitafürdő fejlesztésére

( Szavazat)42 megjelenítés
Osztrák szakember tanácsát kérte ki Hargita Megye Tanácsa
Megvalósíthatónak tartja Hargita Megye Tanácsa Hargita-hegységgel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseit Hubert Ramskogler osztrák szakember. A helyszínt a múlt héten feltérképező mérnök szerint oda kell figyelni arra, hogy a tervezett sípályarendszer létesítményeit ne csak télen, hanem nyáron is lehessen működtetni. 
 A gyakorlati szakaszához közeledik a Hargita Megye Tanácsa által elindított Hargita-hegység-projekt. A térség jobb turisztikai kiaknázását célzó projektet három évvel ezelőtt indította útjára Borboly Csaba megyeitanács-elnök a Hargita megyei turisztikai és desztinációmarketing-szakemberekkel együtt, főként a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatán tevékenykedő dr. Dombay István egyetemi docens és dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus segítségével.
A múlt hét végén, április 26-tól, a Hargita-hegység különböző helyszíneit mérte fel egy osztrák szakember Hargita Megye Tanácsa megkeresésére. Hubert Ramskogler, a Ski Consulting Austria vállalat mérnöke turisztikai tervek elkészítésével és kivitelezésével foglalkozik. Az osztrák szakemberrel Korodi Szabolcs műépítész ismertette Hargita Megye Tanácsa elképzelését, miszerint egy közel 70 km-es alpesisípálya-rendszer épülne Hargitafürdő és a Madarasi-Hargita között, amely összekötné a Közép-Hargita csúcsait és völgyeit. A szakember terepszemlét tartott a teljes övezetben, bejárva a Vargyas-patak völgyét, a Madarasi-Hargita csúcsát, az Ivó-patak völgyét, majd a csíki oldalon a Szökő-patakot, kimászva az impozáns Nagygödörhöz. Szombaton a Csicsói-Hargita csúcsáról vette szemügyre a környéket, majd a csíki oldalt vizsgálta meg a Piricske-, a Szeges- és a Hógödör-patak érintésével.
Tapasztalatairól Hubert Ramskogler a szakvéleményezésében számol majd be, annyit azonban előrebocsátott, hogy van lehetőség a tervek megvalósítására. Pozitív körülményként értékelte a bővizű források és patakok meglétét, amelyek elengedhetetlenek a sípályák hóágyúzásához. Jó ötletnek tartja a Csicsói-Hargita platóján egy sífutópálya és egy magaslati edzőközpont kialakítását. Ramskogler szerint oda kell figyelni arra, hogy a létesítményeket ne csak télen, hanem nyáron is lehessen működtetni, ezért kabinos felvonót javasol Hargitafürdő szennyvízülepítőjétől a jelerősítő antennáig, és egy másikat a Vargyas-völgyéből a Madarasi-Hargitán levő panziókig. A zárt gondolákkal nyári időszakban is lehet szállítani a turistákat, és nemcsak síléc-, hanem kerékpártartókat is lehet rájuk szerelni. Elmondása szerint az Alpokban egyre nagyobb teret hódít a kerékpárral való ereszkedés. Akárcsak az alpesi sízés esetében, a Hargitán is különböző nehézségi fokú pályákat lehetne kijelölni a szélesebb közönség megszólítása érdekében.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint, bár az elején világos volt, hogy nem lesz elég egy mandátum a Hargita-hegység-projekt megvalósítására, megnyugtató, hogy eddig eljutott a projekt, és a szakvélemények alapján nem volt hiábavaló az eddigi munka.
– Az volt a célunk a Hargita-hegység-projekttel, hogy térségünk jellemzőit kihasználva a turizmus révén is jobb életszínvonalat teremtsünk. A télisportokra és balneoklimatológiai kezelésre sokrétű szolgáltatóipar építhető, de a szép tájakon meghúzódó kistelepülések hagyományos gazdálkodást folytató, egyre fogyó lakossága is meríthet a kitartáshoz szükséges erőt és anyagi forrásokat az agroturizmus, valamint az extrémsportok és túrázás kedvelőitől, és ezek a közösségek újra felvirágozhatnak. Az idegenforgalom fejlesztésével szinte bárki kaphat egy szeletet az ebben a gazdasági ágban rejlő haszonból, ráadásul gazdasági érdekké válik vidékünk szépségének megőrzése is. Az ehhez szükséges körülmények megeremtésén dolgozunk lassan negyedik éve – mondta Borboly Csaba, aki valós esélyt lát az elképzelések gyakorlatba ültetésére.
A szakember és a megyei tanács elnökének véleménye megegyezik a helyi sajátosságokra támaszkodó építészeti stílus kialakításának szükségességéről, amelyre a megyei tanács részéről történt már próbálkozás a Modern székely ház programban.
Az együttműködés az ausztriai tanácsadóval ezzel nem ért véget: Hubert Ramskogler rövidesen a megyei tanács által előkészített vázlattervről és az itt tapasztaltakról átfogó véleményezést fog készíteni. Addig Hargita Megye Tanácsa itthon folytatja a megkezdett munkát a megépítendő sípályák nyomvonalainak körültekintő meghatározásával, illetve a szálláslehetőségek bővítésének céljával, hogy minél hamarabb olyan szintű szolgáltatásokkal lehessen a turistákat ide vonzani, mint a bulgáriai Bansko üdülőtelepen, amely nem egészen tíz év alatt egy Hargitafürdő-szerű helységből osztrák színvonalú üdülőközponttá nőtte ki magát.
 
Csíkszereda, 2012. április 30.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774