Bögöz és Harasztos is összetartozik

( Szavazat)49 megjelenítés
 Már nemcsak Hargita Megye Tanácsa, hanem Hargita megyei helyi önkormányzatok is testvérkapcsolatot alakítanak ki a szórványban élő magyarokkal. A megyei tanács Összetartozunk szórványprogramja „önállósulásának” lehettek tanúi a bögöziek, a község ugyanis a Kolozs megyei Harasztos küldöttségét látta vendégül szeptember 15–20. között.
A közösségépítő program Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére született meg, és ebben a témakörben nyert pályázatot a Bögöz Községért Egyesület, a bögözi iskola egyesülete. A harasztosi küldöttség pénteken a Bögözi Általános Iskolában rendezett fórumon vett részt, amelyen Beder Tibor megyei tanácsos is jelen volt, Borboly Csaba tanácselnököt képviselve. Beder rendhagyó történelemóráján a szórványtelepülések helyzetét mutatta be a Kárpát-medencében, utána pedig a megyei önkormányzat ajándékcsomagjait vehették át a harasztosi vendégek. Jakab Mihály, Harasztos református lelkipásztora a küldöttség vezetőjeként köszönetét és háláját fejezte ki a kapcsolat létrejöttéért, bízva abban, hogy nemsokára vendégül láthatják a bögözieket is Harasztosban.
 
A program során kiállították Török Albert harasztosi származású festőművész képeit, aki a műveiből befolyó összegekből a szórványbeli iskolákat támogatja. Szombaton a bögözi református templomban Jakab Mihály tiszteletes tartott istentiszteletet, utána pedig a kultúrotthonban a Bögözi Általános Iskola óvodásai, kisiskolásai és a nagyobb diákok léptek színpadra ízesen előadott mesékkel, Kányádi- és Wass Albert-versekkel, népdallal és furulyaszóval, valamint néptáncelőadással.
 
A műsor után Zongor Irma programfelelős, a Bögöz Községért Egyesület elnöke, illetve két, a pályázatban részt vevő fiatal az Örökségünk átmentése a jövő nemzedéknek című európai uniós projektről számolt be. A Fiatalok Lendületben – fiatalok kezdeményezése program keretében elnyert pályázat 2010 januárjában indult, és októberben zárul. Számos érdeklődő tekintette meg az eltelt kilenc hónap gyűjtőmunkáiról, a kézműves-tevékenységekről és az összegyűjtött képek albumaiból készült kiállítást, amely 24 fiatal munkájának gyümölcse. Pál Tamás aligazgató, programfelelős három diákkal együtt bejelentette, újabb uniós forrásokra pályáztak, hogy turisztikai központot hozzanak létre Bögöz községben, ami munkalehetőséget jelent majd a helyi fiataloknak. E projekt a Fiatalok Lendületben – fiatalok kezdeményezése program keretében indult 2010 szeptemberében, és 2011 júniusáig kivitelezik.
 
Vasárnap a harasztosi vendégek helybéli családokkal ismerkedtek, jó hangulatú beszélgetések alakultak ki a falubeli emberekkel. Szeptember 20-a a program végét és a búcsúzást jelentette. A harasztosi küldöttség a szeretetteljes fogadtatás és az élményekben gazdag napok után azzal a bizonysággal utazott haza, hogy lesz folytatás, lesz újabb találkozó: a bögöziek Harasztosra látogatnak október folyamán. Abban is megállapodtak, hogy a bögöziek is részt vesznek Tordán az őszi szórványkonferencián.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774