Biotermelési kezdeményezések Gyergyóremetén

( Szavazat)29 megjelenítés
A fiatalok lehetőségeiről és a biogazdálkodásról hallhattak előadást a helybeliek
 
A fiatalok vidéki lehetőségeiről és a biogazdálkodásról tartottak előadást december 8-án Gyergyóremetén, ahol második alkalommal rendezték meg Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló rendezvénysorozatát, a Székelyföldi Akadémiát. Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntötte a résztvevőket, elmondva, nagyon konstruktív kezdeményezésnek tartja ezt a rendezvényt, és reményét fejezte ki, hogy még számos alkalommal lehetnek hallgatói a remeteiek az akadémia előadásainak.
Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója hangsúlyozta: fontos odafigyelni arra, mit eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik. Terjedőben van a természettudatos, egészségesebb életmód irányában való „visszarendeződés”, melynek egyik leglényegesebb eleme mind a növényi, mind pedig az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok ökológiai körülmények között történő megtermelése, a vegyszer- és gyógyszermaradványoktól mentes élelmiszerek előállítása. Máthé Emma részletesen ismertette azokat a feltételeket, amelyek szükségesek az ökológiai gazdálkodáshoz, és azt is elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa segítségével a megyei agrárkamara létre szeretne hozni egy elismertetőcéget, ezzel segítve a biogazdalkodásra való áttérést.
 
A remeteiektől nem áll távol a biotermelés, sőt a községben a közeljövőben bioetalon-üzem indul. A polgármester elmondta, hogy a településen már felmerült egy biobolt vagy biopiac létesítésének ötlete, ahol helyi termékeket értékesíthetnének kistermelők, családi vállalkozások.
 
Biró A. Zoltán, a Sapientia EMTE dékánja előadásában arra mutatott rá, hogy a legtöbb intézmény bezárja kapuit a fiatalok előtt, a családok pedig „túlprotezsálják” a fiatalokat, amivel az utóbbiak jó része visszaél, húzza-halasztja a tanulást, nem siet a munkaerőpiacra. További problémának nevezte a dékán, hogy a vidékiség taszítja a fiatalokat, a kreatív tehetségeknek „szűk” a vidék, és az iskola nem nevel gyakorlatiasságra. A dékán a felsorolt problémákra a következő megoldásokat vázolta fel: a családok legyenek szigorúbbak a gyerekekkel szemben, az iskolában fordítsanak nagyobb hangsúlyt az oktatáson kívüli, közösségformáló tevékenységekre, a média sorozatot indíthatna sikeres fiatalokról, az alkalmazók, hivatalok pedig hagyják a fiatalokat, hogy érvényesítsék új tudásukat, és hagyják őket kapcsolati hálózatot, illetve lobbit építeni.
 
A polgármester elmondta, hogy a remetei közösség törődik a fiatalokkal, sokat foglalkozik velük, főleg a minden évben megrendezett nagykorúsítási bál előtt. Laczkó-Albert Elemér szerint jó lenne minden ilyen bál előtt a fiataloknak szóló előadásokat tartani a Székelyföldi Akadémia keretében.
 
Gyergyóremete, 2011. december 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774