Bicskával avatott út Remetén

( Szavazat)47 megjelenítés
Egymillió eurós pályázat révén közel 7 km utat építettek a Gyergyóremetéhez tartozó Kicsibükkhöz – szombaton felavatták a létesítményt
Gyergyóremete polgármestere kérésére egy helybéli, kicsibükki atyafi a maga bicskájával vágta át szombaton, augusztus 18-án a szalagot a községhez tartozó településrészhez vezető 7 kilométeres út avatóján.
Az egymillió eurós létesítmény az egész község ünnepét jelenti ugyanis eddig ide csak traktorral vagy szekérrel lehetett kijönni. A megvalósításban Hargita Megye Tanácsa és az országos RMDSZ segített.
István-napi búcsús nyitánnyal indult a kicsibükki kápolnánál a gyergyóremeteiek útavatója, politikusok és több száz helybéli résztvételével. Bakó Antal plébános a szentek mintaadó szerepéről, valamint a jelen életünk mintaképeiről mondott prédikációját követően Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér nyitotta meg az útavató beszédek sorát. Kihívta maga mellé a kicsibükki származásúakat, megtapsolták őket, majd dícsérte őket és az kicsibükki földekkel rendelkező remeteieket, amiért itt hét kilométer „mélységben” is a határ művelt, kaszált, ugyanakkor arra szólította fel: ne adják el földjeiket – de ha mégis megtennék, azt remeteinek adják el.
A polgármester jelezte: örülni kell és lehet ennek az útnak, amire még egy réteg rá fog jönni – eddig 25 százaléka fogyott el az egymillió eurónak –, és bár eredetileg nem volt tervben a leaszfaltozása is, a pénzekért folyó sikeres lobbi immár ezt is lehetővé teszi az úttest még további, erdőhöz közelítő szakaszának megépítésével együtt.
– Erősen reménykedünk abban, hogy ez az út segít megművelni földjeinket, s nem utolsó sorban nem feladni az egykori falurészt, legalább tanyaszerűen visszatelepedni ide – mondta.
Bende Sándor, megyei tanácsos Hargita megyei RMDSZ-elnöki minőségében is jelezte, hogy e munka megvalósulása a közösségnek köszönhető első sorban.
– Remete lakossága mindig megértette, hogy csak összefogással, a láncszemek egymás utáni biztosításával lehet építkezni. A helyhatósági választásokon megértették, hogy ki az, akiben életerő van, majd a megyei önkormányzatba is képviselőket küldtek – mondta. Az RMDSZ színekben parlamenti képviselői mandátumért való indulását is bejelentő Bende szerint a most következő parlamenti választásokon is pontosan tudják a remeteiek, mit kell tenniük, és megígérte: a lehetőséget, amit a községlakóktól kap, százszorosan téríti vissza a településnek.
– Remetén jó alap van, Remetén lehet építeni – fogalmazott a Hargita megyei tanács alelnöke, Petres Sándor. Mint mondta, rengeteg teendő van még. Például meg kell keresni annak a módját, hogyan lehetne ezt az utat meghosszabbítva a maroshévízi útba belemenni, a közösség pedig azokat a vezetőket erősítve, akik eddig bizonyítottak, megtalálja a módját annak, hogy tovább építsen.
Beszédében Verestóy Attila szenátor rámutatott: noha emberi gyarlóságtól senki nem mentes, amikor a gyerekeink jövője a tét, akkor össze tudunk fogni és csodákra képes a magyarság. A csodák egyik „földön járó eszöze” eljut a polgármesteri hivataltól a megyén át a nem túlságosan barátságos és adakozó fővárosba, hogy az ellenérveket lesöpörje az asztalról. „Nem a hatalomért kell embereket küldeni Bukarestbe, hanem azért, hogy azokat az eszközöket, amelyeket bírnak, a közösség gondozására fordítsák. Meg fogjuk teremteni, mert meg tudjuk teremteni közösen azt a Székelyföldet, amely fiataljait nem csak búcsúkor várja haza, hanem itthon tartja élni, boldogulni.”
Az útszentelést követően a polgármester a kicsibükkiek közül szólított jeletkezőt a szalagvágásra – az erre jelentkező atyafi nem kérte az ollót, bicskájával avatott: „Adja az Isten, hogy százszor, milliószor járjanak itt!” – mondta.
Gyergyóremete, augusztus 18.
Háttér: Kicsibükk településtörténete
A XVIII– XIX. század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk. Remete központjától közel 10 km-re, az Emberfő-Martonka-patak düllőben, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki. A település kialakulása a XIX. század első felére, 1820 tájára tehető. Az egyik első telepesnek Nagy József, községi bíró tekinthető, akik Kicsibükkben egy kis tanyát hozott létre. Eleinte ideiglenesen, majd véglegesen kitelepedett. A betelepülés az 1930-as évek végén szűnt meg. Kicsibükk virágkorát 1940–1965 között élte. Népessége 1950-ben 280 fő körül volt. A lakosság fő foglalkozása, az állattenyésztés elég jövedelmezőnek számított. Iskolája 1940-ben létesült. A tejporgyár beindulásakor tejbegyűjtő központ is létesült. Templomát Pál Elek plébános építtette 1946-ban. Az 1960-as évek közepétől a település fokozatosan elsorvadt, a 2002-es népszámláláskor már csak 4 lakosa volt.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774