Beszámoló - Hagyományos Székely Termékek Őszi Vására Csíkszeredában

( Szavazat)115 megjelenítés
Beszámoló
Hagyományos Székely Termékek Őszi Vására Csíkszeredában
 
A hétvégi hideg időjárás ellenére is több mint háromezren látogattak el Csíkszeredában a hagyományos székely termékek őszi vásárára. A Szabadság téren, pénteken és szombaton összesen 73 székelyföldi termelő árulta portékáját, érkeztek árusok Csíkszeredából és környékéről, Székelyudvarhelyről és vidékéről, 4 termelő Háromszékről és 1 Maros megyéből is.
Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvény a székely termékek népszerűsítését célozta, lehetőséget kívánt nyújtani a Hargita megyei és más székelyföldi település gazdálkodóinak, hogy bemutassák a helyi gazdálkodásban készült termékeiket.
Mint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a megnyitón fogalmazott, üdvözlendő a hasonló vásárok megszervezésének ötlete, hiszen nagymértékben hozzásegítenek ahhoz, hogy városon is megbecsüljék a hagyományos székely terméket.
                         
A hagyományos hús-, sajt- és péktermékeken kívül volt friss zöldség és gyümölcs, de választani lehetett a méhészeti termékek, erdei gyümölcsből készült szörpök, lekvárok sokaságából, s nem hiányoztak a hagyományos kézműves termékek sem.
Mondhatni, volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, jó alkalmuk adódott a térre kilátogatóknak, hogy feltöltsék éléskamrájukat.
                      
A rendezvény kulturális eseményt is magába foglalt, fellépett a csíkkozmási Bojzás néptánccsoport. A gyerekek és felnőttek szórakoztatására egyaránt, a Hobby Kisállat-tenyésztő Egyesület nyuszikat és szárnyasokat mutatott be a nézelődőknek.
                       
Minden korábbi rendezvényt felülmúló kiállítói létszámmal zajlott le a hagyományos székely termékvásár, a túljelentkezés miatt egy-egy standot két termelő kénytelen volt megosztani egymással. Ez alkalmat kínált a termelők közötti ismerkedésre, tapasztalatcserére is. A kiállítók közül akadt, aki teljesen meg volt elégedve a portéka eladásával, és olyan is, aki kevésbé. A hústermékeknél, a hentesáruknál, volt két-három stand, ahol reggeltől estig, mindkét nap sor volt, és volt olyan is, amely előtt nem tolongtak a vevők. Ez persze az adott termelő szempontjából pillanatnyilag nem volt jó dolog, de távlatilag felveti a termelőben a kérdést, hogy vajon az asztalszomszédjához képest ő mit nem csinált jól, legközelebb mi az amin változtatnia kell.
A javításra, az újrapróbálkozásra ugyanakkor nem kell a jövő évig várni, hisz az október eleji udvarhelyi és a hétvégi csíkszeredai vásár után az őszi vásárnaptárt a november 12–13.-án, a gyergyószárhegyi sportcsarnokban megrendezésre kerülő gyergyói hagyományos termékbemutató zárja.
A termelők java része még a hétvégi csíki vásár alatt jelezte rendezvényen való részvételi szándékát, reméljük részvételük ugyan olyan sikkerrel jár majd mint Csíkszeredában.
  
Csíkszereda, 2010. október 13.
 
Lejegyezte
Blága Csilla
 
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774