Bemutatták a Regionális Operatív Program helyi pályázatait

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A Regionális Operatív Program keretében rendelkezésre álló alapok lehívásához nyújtott segítséget az a szeptember 9-i szeminárium, amelyet a Hargita megyei pályázóknak tartottak a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakemberei Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megyeházán.

Simion Creţu a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a szemináriumon elmondta, a Regio 2007-2013 meghirdetése óta eltelt három évben a Központi Régióban több mint ezer pályázatot nyújtottak be, amelyek keretében a magán- és a közszektor, valamint a civil szféra képviselői közel egy milliárd euró vissza nem térítendő támogatást igényelnek. A már aláírt finanszírozási szerződések, illetve az aláírás alatt álló pályázatok a rendelkezésre álló alapok 65%-át fedik le.

 

Török Hanna, a Hargita Megyei Kihelyezett Iroda vezetője a Hargita megyei pályázatok helyzetéről elmondta, jelenleg 19 aláírt finanszírozási szerződés van, amelyek összértéke meghaladja a 160 millió lejt, ebből hat pályázat esetében a kivitelezés is befejeződött. További tíz pályázat az előszerződés szakaszában van és jelenleg számos más pályázat értékelése zajlik. Hargita megyében a REGIO program közel 42 kilométer felújított út, 51 tanterem, 12 új beruházás, 4 hegyimentő központ, 62 új munkahely megvalósítását teszi lehetővé.

Orbán Béla, Hargita Megye Tanácsa Közszolgáltatások igazgatóságának vezetője bemutatta a megyei önkormányzat által letett pályázatokat. Ezek Hargita megye fenntartható fejlődését és a lakosság életszínvonalának növelését tűzték ki célul, így a 132-es, valamint a 123a megyei utak feljavítása, a hegyimentés korszerűsítése és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járó beteg rendelőinek feljavítása és felszerelése. Hargita megye több szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújt, hiszen országos szinten a 132-es megyei út feljavítására benyújtott pályázat volt az első, amelynek a finanszírozási szerződését aláírták. A hegyimentés korszerűsítése is újdonságnak számít a régióban, ugyanakkor Hargita megyéből a Regionális Operatív Program keretében meghirdetett beavatkozási területek majdnem mindenikére van leadott és/vagy megnyert pályázat.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere bemutatta a város integrált városfejlesztési tervét (PIDU), majd a Márton Áron és a Segítő Mária gimnázium feljavítására, korszerűsítésére, felszerelésére vonatkozó pályázatot. A városfejlesztési terv egy ifjúsági központ létrehozását, a központi park feljavítását, valamint a történelmi városközpont helyreállítását foglalja magába.

A szemináriumon jelen voltak Maria Ivan és Adriana Mureşan a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatói, valamint Lőrinczi Margit az ügynökség Hargita megyei irodájának munkatársa, aki a Hargita megyei pályázatok lebonyolításában vesz részt.

Csíkszereda, 2010. szeptember 10.

   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774