Bemutatták a Gyulafehérvári Caritas időseket foglalkoztató programjait

( Szavazat)60 megjelenítés
Idén egész rendezvénysorozatot szervez a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve keretében, valamint október elseje, az Idősek Világnapja alkalmából. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával megvalósuló idősnapi programok szeptember 27-én kezdődtek Gyergyószéken. 
 A megyei tanács székelyföldi kirándulások, illetve idősnapi rendezvények szervezésében és csomagosztásban támogatta idén is a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatát – mondta el Csutak Mária Magdolna megyei tanácsos azon a sajtótájékoztatón, amelyet Csíksomlyón tartottak szeptember 27-én. Idén ötvenezer lej a keretösszege Hargita Megye Tanácsa nyugdíjasokat és időseket támogató programjának, és ennek csaknem felét, 21 550 lejt a Caritas Családsegítő Szolgálat Idősek aktivizálása szabadidős és kulturális programok által című pályázata nyerte. A megyei tanács eddig is nagy figyelmet szentelt az időseknek, tavaly például összesen hét vonatkozó projektje volt, amelyek révén 288 nyugdíjas 40 településre látogathatott el. A pályázat keretében Hargita megyében összesen három régió – Csík, Udvarhely, Gyergyó – 9 településén (Csatószeg, Szentsimon, Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Farkaslaka, Máréfalva és Oroszhegy) szerveztek kirándulást körülbelül 300 idősnek és nyugdíjasnak, és 15 településen szerveznek idősnapi rendezvényt, ahol összesen mintegy ezer személynek osztanak ki csomagot. Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa idén 390 000 lejjel támogatja a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozói Szolgálatát, továbbá mintegy 34 000 lejjel a falugondnoksági programot.
A sajtótájékoztatón részt vett Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális igazgatója, Vargyas Moni Gabriella, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának Hargita megyei koordinátora, Szőcs Judit, a Gyulafehérvári Caritas Mozgáskompetencia-fejlesztő Központjának vezetője, Kelemen Eleonóra, a Caritas közkapcsolatokért felelős munkatársa, valamint András Borbála, Bíró Veronka és Köllő Vilma, akik aktív idősként jelentős szerepet vállalnak a Caritas-programok lebonyolításában. Bemutatták Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve keretében a Gyulafehérvári Caritas időseket foglalkoztató programjait, illetve az október elseje, az Idősek Világnapja alkalmából a megyei tanács támogatásával megvalósuló rendezvénysorozatot.
Vargyas Moni Gabriella koordinátor ismertette a Családsegítő Szolgálat programjait, melyek célja, hogy az idősek aktív életmódot folytassanak, mert azzal elkerülhetik a depressziót, illetve a magány érzését. Péter György szocio-medikális igazgató elmondta, hogy folyamatos képzést szerveznek az otthoni gondozóknak, ápolóknak, hogy ne csak kiszolgáljanak, hanem úgymond pedagógiai munkát végezzenek. Az Otthoni Gondozói Szolgálat szerves része a kinaesthetics, „a mozgásérzékelés művészete és tudománya”, amely próbálja minél önállóbbá tenni a beteget, időset, megelőzni az ágyba kerülést. Szőcs Judit, a Caritas Mozgáskompetencia-fejlesztő Központ vezetője arról beszélt, hogy csíkszeredai és székelyudvarhelyi központjukban képzéseket szerveznek nemcsak ápolóknak, hanem hozzátartozóknak is, akik így tudatosabban segíthetik családtagjaikat. Mint elhangzott, a hangsúlyt a kinaestheticsre helyezik, mert ezt a fajta segítséget máshol nem kapják meg a rászorulók.
A részt vevő aktív idősek beszámoltak arról, hogy sokat segített rajtuk a csoportos tevékenység. András Borbála második éve jár ilyen csoportba, és a mozgásfejlesztés során megtanították, mit tegyen, ha annyira lebetegszik, hogy nem képes rendesen mozogni. Bíró Veronka szerint „fel vannak dobódva”, rendszeresen feltöltődnek testileg-lelkileg. A csomafalvi, 79 éves Köllő Vilma – aki egyébként rendszeresen ír verset – mesélt a helyi nyugdíjasklub tevékenységéről, valamint felolvasta saját költeményét.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 27.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774