Begyűjtötte a kalákás igényléseket a megyei tanács

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Az október 9-i határidőig 42 Hargita megyei önkormányzattól érkezett igénylés Hargita Megye Tanácsához, amelyben a kérelmezők megnevezik a szükséges felszereléseket, az elvégzendő munkálatokat a településükön található oktatási intézmények működési engedélyének kibocsátásához. Szerdán 15 óráig összesen 62 iskola és óvoda kért segítséget a megyei tanácstól annak kalákára való felhívása nyomán. Többnyire ajtókra, ablakokra, mosdók felszerelésére, fali- és padlócsempékre, gáz- vagy fáskazánra, csatornára, építkezési fára van szükségük a tanintézeteknek. 

– Ma reggel ismét felhívással fordultam a polgármesterekhez és igazgatókhoz, hiszen mintegy 150 olyan épületről van tudomásunk, amelyeknél gond van, ennek ellenére kevesebb mint felének az esetében kértek támogatást. Az okairól érdeklődni fogok írásban a főtanfelügyelő asszonynál – nyilatkozta Borboly Csaba. – Kollégáim napokon belül elmennek az igénylésekben megjelölt helyszínekre, hogy felmérjék a terepet. Sok iskolát és óvodát kell felkeresniük néhány nap alatt, hogy minél hamarabb elbírálhassuk a kérelmeket. Ha minden igaz, a megyei tanács október 17-i soros ülésén határozatot hozunk a pénzösszegek kiutalásáról, és a következő napon már indulhat is a kaláka.
A megyeelnök arra kérte az érintett helyi önkormányzati, valamint intézményvezetőket, hogy az idő rövidségére való tekintettel készüljenek a munkára a szülőkkel, helyi vállalkozókkal együtt, a helyben igénybe vehető gépek és fellelhető anyagok előkészítésével. A megyeelnök hangsúlyozta: a polgármesterek további felelőssége, hogy egy mesterembert, szakfelügyelőt biztosítsanak.
Mint ismeretes, Borboly Csaba szeptember 30-án sajtótájékoztatón számolt be arról a kezdeményezéséről, amely szerint kalákarendszerben segítenék azokat a tanintézeteket, amelyek a megfelelő felszereltségük hiányában, nem kaptak működési engedélyt. Az elöljáró közösségi összefogásra buzdít, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni. Borboly Csaba ismertette: a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget arra, hogy a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogassák, például iskolák bezárása esetén. Hangsúlyozta, hogy elsősorban az építkezési anyag árának előteremtésével tudja támogatni a jelentkezőket. A szándék szerint az elbírálás után már az októberi tanácsülésen elkülönítik a szükséges pénzösszeget azokra a kérelmekre, amelyek zöld utat kapnak.
Az elöljáró korábban, a bejelentés napján felhívással fordult a Hargita megyei lakossághoz és vállalkozókhoz, hogy ha bárki bármilyen bontott építőanyaggal, akár egy zsák cementtel vagy más eszközzel segíteni tudja a bajban lévő óvodákat, iskolákat, jelezze a kalaka@hargitamegye.ro vagy a zolyazoltan@hargitamegye.ro e-mail címen, illetve a 0734-994 371 telefonszámon (Zólya Zoltán). A cégek közül eddig a Trilak Kft. és a Naturalpaint Kft., a sajtóorgánumok közül pedig az Erdély.ma és a Csíki Hírlap ajánlotta fel segítségét.
A Hargita stúdió által készített kisfilmet megtekinthetik a http://hargitatv.ro/2013/rengeteg-jelentkezo-a-kalakara/ linken, a Marosvásárhelyi Rádió e témában készített interjúja pedig meghallgatható itt: http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/miben_segithetunk/borboly_csaba_valaszol_1_2_3_4_5.html Hargita Megye Tanácsa létrehozta a Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért közösségi oldalt (https://www.facebook.com/kalakaHR), amelyen a legfrissebb információkat találják meg az érdeklődők, akárcsak a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2013. október 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774