Befejeződött az útfelújítás Csíkszentdomokos és Maroshévíz között

( Szavazat)29 megjelenítés

Átadták a DN12 jelzésű országút Csíkszentdomokos–Maroshévíz közti felújított, 66 kilométeres szakaszát november 14-én. Ennek alkalmából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházára invitálta az Országos Autópálya-társaság vezetőit, valamint Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkárt, akinek korábban, még szállításügyi államtitkárként jelentős szerepe volt a Kökös–Szászrégen közti, E578 jelzésű (DN12+DN15, Kökös–Szászrégen) európai út felújításának elkezdésében. A találkozón jelen volt Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke, Ladányi László Zsolt prefektus, továbbá az Országos Autópálya-társaság részéről Dumitru Petre minőségért felelős, Ioan Moldovan regionális, valamint Cătălin Romănescu Hargita megyei igazgató.

 

A teljes, Hargita, Kovászna és Maros megyét összekötő út felújítása mintegy 200 millió euró értékű, a munkálatok két és fél éve zajlanak. Borboly Csaba elmondta, hogy az elmúlt húsz évben Székelyföldön ez számít a legnagyobb infrastrukturális beruházásnak, ugyanakkor szerinte a projekt akkor lesz teljes mértékben befejezettnek tekinthető, amikor a teljes szakasz mentén elkészülnek a városok körüli terelőutak, erre az elkövetkező három–négy évben sor kerülhet.

– Az utazók ma már érzékelhetik, hogy jobbak a székelyföldi utak, mint, mondjuk, tíz évvel ezelőtt – nyilatkozta a tanácselnök. – Egyébként sok gondunk volt ezzel a projekttel az elmúlt két és fél évben, számos alkalommal kellett követelnünk a kivitelezőtől, hogy megfelelő minőségben építse az utat, és sikerült elérnünk célunkat.

Borboly Csaba kiemelte az RMDSZ kormányzati szerepét a beruházás megvalósulásában, megköszönve Tánczos Barna államtitkár segítségét. Mint mondta, a szövetség számára az utóbbi években, a költségvetés tervezetének készítésekor, valamennyi alkalommal prioritás volt a Székelyföldet átszelő országút felújításának finanszírozása, sőt az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának az egyik feltétele volt a székelyföldi utak korszerűsítése, így az országutakra szánt pénzösszegek országos viszonylatban mintegy negyedét sikerült a térségbe irányítani az elmúlt években.

– A ma átadott szakaszon a hidak építését is befejezték, a táblákat is kihelyezték. Kértem, hogy ott, ahol még nincs kétnyelvű tábla, sürgősen tegyék ki, mert addig nem írjuk alá az átvételi jegyzőkönyvet, amíg ez nem történik meg – jelentette ki Borboly, aki azt is közölte: Kovászna megyében, a málnási sorompónál felüljáró készül, a jövő évben fognak neki építeni.

Tánczos Barna államtitkár elmondta, hogy a tervek szerint jövő tavasszal befejeződnek a munkálatok a másik három szakaszon is (Kökös – Hargita megye határa, Tusnádfürdő–Csíkszentdomokos, Maroshévíz–Szászrégen), úgyhogy hamarosan valóban európai útnak számít majd az E578-as.

Múzeumot rendeznének be a régi alagútban

Borboly Csaba két másik témát is felvetett az Országos Autópálya-társaság képviselőinek. Az egyik a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatójának, Csergő Tibornak a kezdeményezése, aki a tanácselnöknek a nemrégiben Gyergyószentmiklóson megrendezett régészeti konferencián vázolta elképzelését: ha az autópálya-társaság átadná a város ügykezelésébe a Gyilkos-tó és a Békási-szoros közti régi, használatlan alagutat, abban múzeumot rendeznének be. Az útügyi társaság vezetői nyitottnak mutatkoztak a kérdésben. A másik javaslat a Hargita megyei tanácselnök részéről az volt, hogy a Gyergyószentmiklósról Gyilkostó üdülőtelepre vezető országúton helyezzenek el térfigyelő kamerákat a nehézsúlyú teherforgalom visszaszorítása érdekében. Borboly Csaba javaslatokat kért ez ügyben a társaságtól, hogy a megyei tanács milyen módon tudná segíteni ennek megvalósítását.

Csíkszereda, 2011. november 14.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774