Barangoljunk Székelyföldön! – 2011

( Szavazat)38 megjelenítés
Idén több mint ezer tanuló vett részt Hargita Megye Tanácsa Barangoljunk Székelyföldön! című programjában, míg tavaly „mindössze” hétszáz. Többek között ez derült ki november 7-én a csíkszeredai megyeházán, ahol a sajtó képviselőinek számoltak be a program idei eredményeiről. Jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Fekete Örs, a hegyimentő közszolgálat vezetője, Birtalan József megyemenedzser és Kuna Csaba, a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskola igazgatója. Mint elhangzott, a megyei tanácshoz tartozó hegyimentő közszolgálat munkatársai idén több mint ötven iskolába látogattak el, hogy felkészítsék a diákokat az általuk szervezett táborokra, tájékozódási versenyekre.
 
 
– Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek ez irányú nevelésére, mert ha elsajátítják a túrázás elemi biztonsági szabályait, akkor a hegyimentőknek is kevesebb dolguk lesz – jelentette ki Borboly Csaba. – Ezenkívül fontos, hogy megszerettessük tájainkat a gyerekekkel már kisiskolás korukban, mert akkor kisebb annak a valószínűsége, hogy leragadnak a számítógép vagy a tévé előtt, és valószínűleg felnőttkorukban is ragaszkodni fognak szülőföldjükhöz, közösségükhöz.
 
A tanácselnök megköszönte a hegyimentőknek jól végzett értékes munkájukat, a szülőknek és a tanároknak pedig a pozitív hozzáállást, többek között azt, hogy a tanárok feláldozták hétvégéjüket, és elkísérték diákjaikat a megyei tanács programja során szervezett kirándulásokra.
 
Birtalan József elmondta, hogy részt vett a program néhány eseményén, és a tanárok részéről példás viszonyulást tapasztalt. A megyemenedzser szintén méltatta a hegyimentőket, akik hobbijukat profi szintre fejlesztették, és tudásukat átadják a fiatalabbaknak.
 
Kuna Csaba, a szépvízi iskola igazgatója 20-20 gyerekkel vett részt a program két rendezvényén: az egynapos hargitafürdői és a háromnapos egyes-kői táborban. Mint elmondta, a tanárkollégák valósággal tolongtak azért, hogy elkísérhessék diákjaikat.
 
Fekete Örs, a hegyimentő közszolgálat vezetője közölte, hogy a programra Hargita Megye Tanácsa 32 ezer lejt különített el, és a megye négy hegyimentőcsapatából idén mindegyik rendezett legalább egy tábort. Mint elmondta, a hegyimentők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a gyerekek a biztonságos hegyi turizmus alapjaival is megismerkedhessenek. A 2011-es program nyári táborai és tájékozódási versenyei a Vargyas-szorosban kezdődtek, ahol a közszolgálat munkatársai nyolcvan gyerekkel és kísérőikkel ismertették meg a hegyi turizmus alapjait. Emellett a résztvevők a hagyományos népi mesterségeket is kipróbálhatták, valamint az íjászatba is betekintést nyerhettek. Ősszel az Egyes-kőnél, Maroshévízen és a Gyilkos-tónál szerveztek nagy sikerű táborokat több mint 250 gyerek részvételével.
 
Az iskolások körében a táborok népszerűségét is meghaladta a tájékozódási versenyeké, amelyeken több mint 400 gyerek vett részt. A versenyek győzteseit túrafelszereléssel, síoktatással és kalandparki belépővel jutalmazta a közszolgálat. A hegyimentők az idén hatvan iskola aktív részvételével zajló programokat 2012-ben nem csupán folytatni, hanem bővíteni is szeretnék. Céljuk továbbra is minél több gyerekkel megismertetni környezetünk értékeit és védelmét, valamint a biztonságos hegyi turizmus alapjait.
 
Csíkszereda, 2011. november 7.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774