Az uniós alapoknak köszönhetően nőtt a megyei tanács költségvetése

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Március 10-én szavazták meg Hargita Megye Tanácsának idei költségvetését, amely közel 60%-kal nőtt a tavalyihoz képest.
 
Fejlesztéscentrikus költségvetést szavazott meg Hargita Megye Tanácsa a 2010-es évre, amely a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére túlszárnyalja a megelőző évit. Ez a növekedés elsősorban az uniós alapokból lehívott vissza nem térítendő támogatásoknak köszönhető. A költségvetés a már elkezdett projektek és beruházások folytatását támogatja, azonkívül, ha lehetőség nyílik rá, új beruházások elkezdését, valamint olyan pénzügyi ráfordításokat, amelyeknek bár pillanatnyilag nincs kézzelfogható eredményük, de hosszú távon fenntartható gazdasági folyamatokat generálnak.

 

Az idei költségvetés megalkotásakor az operativitást tartották szem előtt, a korábbi években tapasztalt bürokráciai buktatók és késlekedések elkerülésére törekedve. Mind az uniós projektek, a megyei utak, mind pedig más beruházások esetében a megyei tanács saját forrásokból előlegezi meg azokat az alapokat, amelyek a közbeszerzések elindításához szükségesek, hogy amint hivatalos információk jelennek meg bármely kormányalap (pl. a 10 ezer kilométer megyei út kormányzati program)  folyósításáról, rögtön lépni lehessen.
A megyei utak felújítására 20 millió lejt irányoz elő a költségvetés. Ebből az összegből 3,5 millió lejt a megyei utak nyári karbantartására, illetve 2 millió lejt a téli karbantartásra különítettek el a megyei tanácsosok. A költségvetés a 2009-ben elkezdett munkálatok folytatására is elkülönít alapokat. A közeljövőben a következő megyei utak felújítása van beütemezve: 113A jelzésű megyei út (Kovászna megye határa – Szent Anna-tó), 123F jelzésű megyei út (Csiba–Csicsó), 128 (Borszék–Orotva szakasz), 127 (Ditró–Tölgyes szakasz); a 131-es jelzésű megyei úton, Homoródszentpál faluban található híd és ugyanezen az úton, a Kénos–Patakfalva szakaszon található földcsuszamlások kijavítása.
Hargita Megye Tanácsa továbbra is támogatja az ifjúsági és idős emberek szövetségeinek tevékenységét, 400 ezer lejben határozta meg az otthoni beteggondozói program költségvetését, valamint a balánbányai Bizalom nevű, a családon belüli erőszak áldozatait felkaroló központ fenntartási költségeinek felét fedezi.
Az egészségügyi beruházások terén az idei költségvetés tartalmazza az új tüdőgyógyászati kórház építési munkálatainak elindításához szükséges 200 ezer lejt, amely a teljes beruházás értékének mindössze 8%-át jelenti. 2010-ben kell a megyei tanács kivitelezze az orvosi szolgálati lakások megépítését, amelyre 825 ezer lejt fordítanak, további 189 ezer lejt pedig a szolgálati lakások körüli parkolók és utak kialakítására.
A turisztikai vonzerő növelését célzó területeken a megyei tanács 91 ezer lejt különített el a Székelyföldi termék népszerűsítésére, illetve a hagyományos termékek népszerűsítésére a lakosság körében, a faluképvédelmi programra 100 ezer lejt irányzott elő. Hazai és külföldi turisztikai kiállításokon való részvételre, vadásznapok és borvízfesztivál megszervezésére, a Hargita-hegység népszerűsítésére, valamint webkamerák elhelyezésére a megye különböző pontjain összesen 300 ezer lejt szánnak, és további 150 ezret a megye turisztikai támogatására.
A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére a tavaly nyáron és a közelmúltban megrendezett világrangú sportesemények sikerére alapozva csaknem 50%-kal növekedtek a sporttevékenységekre nyújtott támogatások. A tavalyi 467 ezer lejhez viszonyítva idén 710 ezer lejt irányozott elő a megyei döntéshozó testület. A költségvetésben 200 ezer lejt különítenek el a megye sportolóinak támogatására, de ezenkívül még számos sportrendezvény támogatása szerepel az idei költségvetésben, mint például a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny (20 ezer lej) vagy a lovassportokra, lovas hagyományok ápolására (50 ezer lej).
A tanácsülésen még beiktatták a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesületet, amelynek célja a Hargita-hegység térségéhez tartozó területek fenntartható gazdasági kiaknázása. Az egyesület feladata lesz megvalósítani a Hargita-hegységhez tartozó települések, közbirtokosságok bevonásával fenntartható turisztikai, környezetvédelmi beruházásokat, amelyek révén emelkedne a lakosság életszínvonala.
A csíki ifjúsági szervezetek szövetsége sikeresen pályázott uniós alapok lehívására, így kerékpárút épülhet Ördögtó irányába. A programot Hargita Megye Tanácsa 9 ezer lejjel támogatja, továbbá a megyei elöljárók elfogadták a Temes, Beszterce-Naszód, Fehér és Kolozs megye magyar szórványközösségeinek támogatásáról szóló határozatot is. Ennek értelmében a megyei önkormányzat 59 000 lejt szán a szórványközösségek megmaradásának segítésére, kulturális programokkal, előadásokkal.
 
Csíkszereda, 2010. március 10  
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774