Az összefogás létszükséglet

( Szavazat)31 megjelenítés

A gyergyócsomafalvi gazdák és termelők összefogási hajlandóságát hivatott serkenteni az az agrárkonferencia, amelyet április 19-én szerveztek a településen.

 

– Csomafalván 2011. a közösség éve, ezért a mai konferenciával a gazdák vállalkozói kedvét akarjuk növelni, illetve követendő példák bemutatásával összefogásra, egymás segítésére akarjuk sarkallni a helyi gazdákat – mondta a konferencia nyitógondolataként Márton László polgármester.

A konferencia témája és a meghívottak is az összefogás szükségességét támasztották alá előadásaikkal. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács összefogást ösztönző kezdeményezéseiről beszélt. Ezt a célt szolgálják a megyei tanács termék-egyesületek, termelői szövetkezetek megalapítására irányuló törekvései. Igyekeznek meggyőzni a gazdákat, hogy a térségben megszokott kisparcellás földművelés, a rejtett értékek kiaknázása csak úgy fenntartható, ha a gazdák bizonyos mértékig együttesen képviselik érdekeiket. „Programjainkkal a székelyföldi termelők szemléletét, hozzáállását szándékozunk megváltoztatni. Szeretnénk, ha belátnák, hogy az önös érdek követése hosszútávon nem fenntartható. Egy térség stabilitásához szükség van egymás tiszteletben tartására és időnként lemondásra is” – fejtette ki Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa a nyersanyag helyi feldolgozását támogatja, anyagi segítséget nyújtva a közbirtokosságoknak, gazdatársulásoknak a szükséges felszerelés megvásárlásához, ugyanakkor piaci lehetőségek feltárásával segíti a tej-, hús-, burgonyatermelő szövetkezetek nyereséges működését. A cél a fenntartható mezőgazdaság, amely csak úgy elérhető, ha mindhárom pillér a termelés, a feldolgozás és az értékesítés is a térségben valósul meg.

A konferencia céljai között a csomafalvi tennivalók, illetve a helyi termelők problémáinak feltérképezése is szerepelt. Ebben Fazakas Szilárd, gyergyóditrói alpolgármester, egyben a ditrói tejfeldolgozó egyesület képviselője és Sorbán Vencel, a Homoródalmási Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének elnöke segített, akik a tejbegyűjtés nehézségeiről, a felvásárlókkal adódó gondokról, de a megoldásokról is beszéltek. A követendő példáról a jelen levő gazdák Márton István, Hargita Megye Tanácsa közhasznú vidékfejlesztési társaságának vezetője bemutatójából szerezhettek tudomást. Az előadás az INSIGHT projekt révén megismert észak-olaszországi termelők és tejfeldolgozó egyesületbe tömörülésének példáját mutatta be.

Arról, hogy a milyen szarvasmarhafajtákat lehet és érdemes tartani a térségben, dr. Baróti Lajos, a Hargita Megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének elnöke beszélt, míg az APIA képviselője a területalapú támogatásokról tájékoztatta a csomafalviakat.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője az Országos Vidékfejlesztési Program 112 – fiatal gazdák támogatását, 141 – félig önellátó gazdaságok támogatását, 142 – termelői csoportok támogatását, illetve a 221 – mezőgazdasági területek első erdősítését célzó kiírásáról beszélt.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774