Az olaszországi példa Székelyföldön is alkalmazható

( Szavazat)47 megjelenítés

INSIGHT-szemináriumot tartottak Zeteváralján

Nyolcvan vaslábi, keresztúri és zetelaki tejtermelő gazda számára szolgált hasznos információkkal az az INSIGHT projekt keretében tartott, termelési előírásokról szóló előadás-sorozat, amelyet szeptember 15-én Zetelakán tartottak, és amelyen Hargita Megye Tanácsának szakemberei egy olaszországi tejfeldolgozási és értékesítési példát is bemutattak. A szemináriumon Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözölte a megjelent gazdákat, hangsúlyozva, hogy a megyei önkormányzat mindenképpen felkarolja a gazdák kezdeményezéseit, de ennek alapvető feltétele, hogy a gazdák fogalmazzák meg elképzeléseiket, fogjanak össze és állítsanak elő értéket abból, ami itt megterem. A tanácselnök szerint a gazdák érdekeit egy agráripari park létrehozása képviselné a legjobban, ahol a hús-, tej- és burgonyatermékeket feldolgozni és értékesíteni tudnák.
 
A szakelőadások során Lázár Ferenc oroszhegyi állatorvos a tejfeldolgozás higiéniai ellenőrzéséről, Fekete Endre a Hargita megyei juhtenyésztés helyzetéről, dr. Püsök László pedig a juhtenyésztés jogi feltételeiről beszélt. Külön érdekessége volt a szemináriumnak az őrségi (Magyarország) Buzás Attila gyakorlati bemutatója a juh- és kecsketej feldolgozásáról, amelyet Márton István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara vezetőjének bemutatója egészített ki.
Márton István egy olaszországi tanulmányút tapasztalatairól számolt be. Az agrárkamara vezetője kitért arra, hogy Olaszországban a hagyományos helyi termékek is be tudtak törni a piacra és a termelési – feldolgozási – értékesítési folyamatba a termelők kiválóan be tudtak illeszkedni, akár szövetkezetekbe tömörülve, akár egyénileg. Nem ritkaság, hogy a termelő, aki egy szövetkezet tagja, párhuzamosan étkeztetésre és elszállásolásra szakosodott agroturisztikai egységet is működtet, mondta Márton István.
 
Dr. Püsök László szerint az esztenák engedélyeztetésére vonatkozó egyszerűsített eljárás megegyezik a bemutatott olaszországi procedúrával és követelményrendszerrel, ilyen értelemben tehát, kis utánajárással és a minimális feltételek megteremtésével, már az esztenán olyan sajtot lehet előállítani, amit érlelés után azonnal értékesíteni lehet.
 
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 15.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774