Az isteni gondviselés egyik eszköze

( Szavazat)37 megjelenítés
A falugondnokságról szerveztek fórumot Csíkszeredában
  
A falugondnok feladata a hit, a bizalom, az önbizalom és a remény visszaállítása a vidéki élettérben – hangzott el a Falugondnokság mint szociálpedagógiai és vidékfejlesztési alternatíva székelyföldi elszigetelt településeken című szakmai tanácskozáson, amelyet Hargita Megye Tanácsa, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományok Kara szervezett a csíkszeredai megyeházán november 18-án.
A résztvevőket a megyei tanács részéről Becze István tanácsos köszöntötte. Elmondta: „Az országban úttörőnek számít a Hargita megyei falugondnokság, a megyei tanács már hét éve sikeresen működteti ezt a programot. Fontos kiemelni, hogy a program hármas együttműködés eredménye, a civil szervezetek, helyi önkormányzatok és Hargita Megye Tanácsa között. A program célja az elszigetelt vagy kistelepüléseken élő rászoruló személyek életfeltételeinek javítása. 2011-ben a megyei tanács erre előirányzott keretösszege 40 ezer lej volt.”
 
Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára gratulált és kiemelte a civil kezdeményezések fontosságát. Mint kifejtette, szerinte hiányzik a tudásalapú fejlődés a mezőgazdaságban és más ágazatokban is, ezért erre a legjobb eszköz egy ilyen civil kezdeményezés, amely lehetőséget ad a tájékozódásra, a javaslatok megvitatására, ami a megyei és az országos adminisztrációban is felhasználható.
 
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés részéről a konferenciát Bányász József nyitotta meg. „Fontos beszélni a vidékről, a vidéki értelmiség közéletben való megjelenítéséről. Figyelmet kell fordítani az elszigetelt, hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos településekre. Növelni kell az esélyegyenlőséget, az életfeltételeket, a köz- és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a jobb életminőséget” – hangsúlyozta beszédében. Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokok Szövetségének elnöke számára „boldogság és büszkeség” e téma megvitatása. „Úgy kell élnünk és gondolkodunk, hogy lépjünk ki ebből a szűk látókörből. Azok, akik falugondnokság témával foglalkoznak, az isteni gondviselés részét képezik, ez az isteni gondviselés egyik eszköze. A mottó: segíteni mindazokon, akik még vagy már nem tudnak gondoskodni önmagukról. A falugondnokság szövetségét 2007-ben jegyezték be, és célja, hogy találkozókat szervezzen, forrást teremtsen az eszközök beszerzésére.”
 
Biró A. Zoltán, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Társadalomtudományok Karának dékánja köszöntőjében úgy fogalmazott: „Elkötelezettek vagyunk minden vidékfejlesztési program iránt, ez olyan ügy, amelyet szinergiában kell folytatni.” A dékán felvezette a kerekasztal-beszélgetés első témáját: A változás vagy változtatás: új szempontok a vidéki térségek felzárkóztatásában.
 
A falugondnoki szolgálat működése lehetővé teszi az elszigetelt kistelepülések, a központtól távol eső településrészek lakói számára az alapvető szolgáltatásokhoz, információkhoz való hozzájutást. A szolgálat segítségével az ellátást igénylő emberek számára lehetőség nyílik arra, hogy mindennapjaikat a települési hátrányok ellenére megszokott lakókörnyezetükben, saját otthonukban töltsék, s fizikai állapotuk, családi helyzetük megváltozása esetén is minél később vagy egyáltalán ne szoruljanak intézményi, szakosított ellátásra. Így a gondoskodó társadalmi környezetben a legnehezebb életkörülmények között élők is, a nem hátrányos helyzetű településeken lakók életesélyeit megközelítve, biztonságban és méltósággal élhetik le életüket.
 
 
 
Csíkszereda, 2011. november 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774