Az iskola a vidéki települések motorja lehetne

( Szavazat)30 megjelenítés
Székelyföldi Akadémiát rendeztek Gyergyóalfaluban
A romániai oktatás helyzetéről és a székely történelmi szimbólumokról hallgathattak előadást október 4-én Gyergyóalfaluban a Székelyföldi Akadémián jelen lévők. Hargita Megye Tanácsa 2010 óta tartó rendezvénysorozatának huszonhetedik állomásán dr. Biró
A. Zoltán társadalomkutató, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának dékánja és Mihály János történész, a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa volt az előadó. Biró szerint mára megváltozott az iskolák funkciója: míg 1989 előtt tulajdonképpen a munkahelyig vezette a diákot, jelenleg csupán felkínál kompetenciaszerzési lehetőségeket, menedzseli az intézmény és a tanuló közti kapcsolatot, ám a kötelező tananyag elsajátítása nem elegendő, amit nagyon nehezen szoknak meg diákok, szülők és pedagógusok egyaránt.
– Sokkal többet kell tennünk az iskoláért, mint amennyit „fentről” kérnek tőlünk, utasításban – mondta a dékán. – Persze így is nagyon nagy a követelmény, de meg kell próbálnunk a tanintézeteket multifunkcionálissá tenni, egyéb programokat bevinni, az oktatás tartalmát, ahol lehet, gazdagítani, speciális térségi, helyi, gyakorlati tartalmakkal kiegészíteni.
Biró A. Zoltán szerint szükség van olyan helyi elképzelésekre, amelyek alapján az iskola a település motorjává válik.
Mihály János a székely történelmi zászlókat, szimbólumokat ismertette vetítettképes előadásában. A történész szemléltette a hadi zászlókat az Erdélyi Fejedelemség korából, székely székek zászlait a 18. századból, majd a reformkorból, a 48-as szabadságharc idejéből, a kiegyezés korából, valamint a 20. századból. Aztán következtek az 1990-től napjainkig készült különböző székely lobogók, amelyek többségét alapvető történelmi ismeretek nélkül készítették. Mint a fenti előadásból kiderült, történelmi előképe a kék-arany színű zászlónak van, nem a piros-feketének.
A Székelyföldi Akadémián részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki beszédében a helyi értelmiség megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta.
– Ha megvan helyben a pozitív hozzáállás, a tenni akarás, akkor bármilyen probléma orvosolható. A Székelyföldi Akadémiával közéleti szerepvállalásra szeretnénk bátorítani a vidék értelmiségét, hiszen az nélkülözhetetlen a jó politikai döntések előkészítésében, és az még nem jelent politikai szerepvállalást – jelentette ki a tanácselnök, majd átadta a székely zászlót – Hargita megye hivatalos zászlaját – György István polgármesternek.
A 2010 nyarán indult rendezvénysorozaton rendszerint két meghívott előadó tart előadást különböző témákban, úgymint a turizmus, a mezőgazdaság, oktatáspolitikai és történelmi kérdések, attól függően, hogy a helybeliek melyiket választják.
Csíkszereda, 2011. október 4.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774