Az európai kultúráért - CreArt konferenciát rendeztek Csíkszeredában

( Szavazat)46 megjelenítés
A kreativitás fejlesztése a kultúra területén Európa városaiban címmel rendeztek február 7-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében konferenciát, a CreArt elnevezésű nemzetközi projekt részeként. A megnyitón Juan Gonzalez-Posada Martinez, a projekt koordinátora, Valladolid Város Kulturális Alapítványának képviselője, Botár László képzőművész, a CreArt projekt Hargita megyei szakértője, az esemény moderátora és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket. 
 Juan Gonzalez-Posada Martinez elmondta: rendkívül hálás Hargita megyének, amiért az elsők között jelentkezett a programba, támogatva így nemcsak a helyi képzőművészeket, hanem a nemzetközi kulturális együttműködést is. A projekt tevékenységeinek középpontjában a kreativitás és a művészet áll. Lehetőséget nyújt a művészek és alkotásaik mobilitásának elősegítésére az országok közt, a jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréjére, valamint a művészek közötti kapcsolatok kiépítésére. Meggyőződése szerint azért kell különös hangsúlyt fektetni az efféle rendezvényekre, mert a kultúra nélkül Európa csupán egy üres tér lenne, és ezt semmiképp sem hagyhatjuk – fejtette ki a projekt koordinátora.
Borboly Csaba a külföldi meghívottaknak röviden bemutatta Hargita megyét. Elmondta, ugyan területéhez képest kevés lakossal rendelkezik a térség, de igen sokan foglalkoznak népművészettel, és számos kulturális intézmény – köztük Hargita Megye Tanácsának hét kulturális alintézménye – is bizonyítja az emberek érdeklődését a művészetek iránt. A most megrendezett konferencia pedig nemcsak azt szolgálja, hogy szellemileg gazdagodjunk és tanuljunk más európai nemzetektől, hanem azt is, hogy megismertessük Hargita megye művészetét Európával.
– A kultúra, amely mindenkié, nemzeti prioritás, közösséget formál, és független a pártszimpátiától. Ugyanakkor a gazdaság- és a térségfejlesztés motorja is lehet – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.
A köszöntőbeszédek után a konferencia meghívottjai megtartották előadásaikat. Dr. Jonathan Vickery, az MA Global Media and Communication igazgatójának Kulturális és kreatív politikák a válság időszakában címmel, Valentina Montalto, a brüsszeli KEA Regional kutatója pedig E-stratégia a kreatív Európáért címmel tartott előadást Romániából Nicoleta Salcudean, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Történelem-Filozófia Karának kutatója, a BBTE Filmművészeti és Médiatudományok Szakának előadója Alkotók és kulturális politikák Európában című előadásával vett részt a konferencián.
A konferencia délutáni programja során a Hargita megyei képzőművészet aktuális helyzetét Botár László képzőművész, a CreArt projekt Hargita megyei szakértője mutatja be a konferencia résztvevőinek, majd az egynapos szakmai program a Városok, kulturális menedzserek és alkotók: szükséges hármas szövetség az európai kreativitás fejlesztése érdekében kerekasztal-megbeszéléssel zárul, amely során a „Mit tehetünk napjainkban Európában?” kérdést igyekeznek megválaszolni a konferencia résztvevői.
Szintén a CreArt projekt keretében 18 órától nyílik tárlat tíz Hargita megyei képzőművész alkotásaiból a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A kiállítás anyagát képező, helyi szinten kiválasztott Hargita megyei képzőművészeti alkotások közül egy második szelekció során nemzetközi zsűri választja ki azokat, amelyek részt vehetnek az CreArt projekt keretében szervezett 2013-as nemzetközi kiállításokon, a CreArt Európai Vándorkiállításon (The Travelling CreArt European Exhibition). A konferencia kulturális programmal, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hagyaték című előadásával zárul a Csíki Játékszín nagytermében.
 
Csíkszereda, 2013. február 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774