Az EU soros elnökségét ellátó Litvánia képviselőjével tárgyalt Borboly Csaba

Folytatódik a konzultáció az európai felsőoktatásról

(0 Szavazat)91 megjelenítés

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Litvánia képviselőjével, Milda Špėlytė-Letulienė-vel találkozott november 5-én Brüsszelben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László szakértő. A megbeszélés része annak a konzultációsorozatnak, amelyet a Hargita megyei elnök a Régiók Bizottsága előadójaként folytat Az európai felsőoktatás a világban című véleménytervezet összeállítása érdekében.

Milda Špėlytė-Letulienė ismertette a litván álláspontot a felsőoktatásról: fontosnak tartják az európai egyetemi hálózatok kelet-európai hallgatók felé nyitását, az európai felsőoktatás belső rendszerének kiterjesztését, hiszen ez minőségi javulást eredményez. Csák László vázolta a véleménytervezet főbb pontjait, amelyek szerint a kisebb, multikulturális egyetemekre, illetve egyetemi hálózatokra kell fókuszálni, a kisebbségi nyelveknek nagyobb figyelmet kell szentelni, és ebben növelni kell a helyi és regionális önkormányzatok szerepét. A szakértő azt is fontosnak nevezte, hogy az európai diákok mobilitása ne egyirányú legyen, a „tudáscsábítás” kiegyenlítésére is törekedni kell.
Borboly Csaba sikeresnek nevezte a megbeszélést, a legtöbb pontban egyetértettek, ezt az irányt tartják jónak. A megyeelnök köszönetet mondott a Régiók Bizottságának, hogy lehetővé tette ezt a találkozót. A véleménytervezetet a bizottság Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottsága első alkalommal a november 13-i ülésén tárgyalja.
Hargita Megye Tanácsa elnökét az EDUC a 2013. szeptember 16-i, brüsszeli ülésén választotta meg előadónak. A tagok számára kiadott útmutató szerint előadót olyan dokumentumhoz neveznek ki, amelyről a Régiók Bizottsága véleményt kíván készíteni. Ez lehet jogalkotási javaslat, közlemény, fehér könyv, zöld könyv, jelentés vagy más, az RB-hez a három fő európai uniós intézménytől (azaz az Európai Bizottságtól, az Európai Unió Tanácsától vagy az Európai Parlamenttől) érkező felkérés. A vélemény készítéséről az illetékes szakbizottság határoz soros ülésén a téma helyi és regionális önkormányzatok szempontjából betöltött jelentőségének figyelembevételével, illetve a politikai koordinátorokkal való konzultáció nyomán. Az előadói kinevezés időigényes kötelezettséggel jár, és az előadónak a vélemény elfogadása előtt és azt követően rendelkezésre kell állnia előkészítő ülések, illetve az elkészült véleményhez kapcsolódó utólagos tevékenységek céljából, hogy a dokumentum a lehető legnagyobb politikai és intézményi hatást érje el.
Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről további információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.


Csíkszereda, 2013. november 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774