Az erős önkormányzatokért

( Szavazat)36 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa kiegészítené a Belügyminisztérium helyi közigazgatási törvényre vonatkozó módosítójavaslatait

Január 20-án ülésezett az RMDSZ Csíki Önkormányzati Tanácsa (CSÖT) a csíkszeredai megyeházán. A csíki települések vezetőinek 2010. évi beszámolói mellett megtárgyalták és elfogadták Hargita Megye Tanácsának a helyi közigazgatási törvény módosítására szánt javaslatait is, amelyeket Borboly Csaba megyeitanács-elnök ismertette.


A 2001/215-ös törvény módosítását a Belügyminisztérium készíti elő, ennek a módosítójavaslatnak a kiegészítését kéri a megyei tanács – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. A dokumentum rámutat, hogy szükséges a belügyi tárca módosítójavaslatainak újragondolása a helyi autonómia kapcsán. A helyi autonómia alapelve alapján indokolt a más jogszabályok által szabott korlátok felszámolása is, így egyes döntések meghozatala szükségességének megítélése a helyi önkormányzat kizárólagos illetékessége kellene legyen – fejtik ki a dokumentumban, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájára hivatkozva, amelynek 8. cikkelye 2. paragrafusában ez áll: „A helyi önkormányzat tevékenységének államigazgatási felügyelete általában csak e tevékenység törvényességének és az alkotmányos elvekkel való összhangjának vizsgálatára irányulhat.” (A chartát 1985. október 15-én fogadták el Strasbourgban, Románia parlamentje az 1997. évi 199. számú törvénnyel ratifikálta.)

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy hétfőn az RMDSZ és a PD-L koalíciós tanácsában tárgyaltak a Belügyminisztérium javaslatairól, amelyek olyan rendelkezéseket tartalmaznak, hogy hátrányos helyzetbe kerülne a szórványmagyarság: 25 százalékkal csökkentenék a helyi és megyei tanácsosok számát, és a tanácselnök, illetve a polgármester nevezhetné ki az alelnököket vagy az alpolgármestereket. A megyei tanács dokumentuma azt javasolja, hogy a polgármesterek és megyeitanács-elnökök hasonló jogosítványokat kapjanak, következésképpen a polgármesterek is vezethessék a tanácsülést, szavazati joggal, eltörölve a rotációs alapú ülésvezetést.

Szükséges továbbá konkrét rendelkezések megfogalmazása arra vonatkozóan, hogy a helyi önkormányzatoknak jogukban áll a saját forrásaikkal szabadon gazdálkodni, a helyi igényekkel összhangban; módosítani kell a közösségi fejlesztési társulásokra vonatkozó rendelkezéseket, és változtatni kellene a prefektusra vonatkozó előírásokon a polgármester és a megyei tanács elnöke által kiadott rendelkezések törvényességének ellenőrzését illetően – áll a dokumentumban. Ezenkívül a megyei tanácsok alelnökei és az alpolgármesterek számára saját kabinet létrehozását ajánlják, a hatáskörök figyelembevételével, valamint azt is, hogy az alkalmazottak által a közintézménynek okozott károkért való kártérítés mértékét korlátozzák az adott köztisztviselő meghatározott számú havi átlagjövedelmének összegére vagy a meghatározott számú országos átlagjövedelem összegére.

A CSÖT ülésén részt vettek a csíki RMDSZ-es és független polgármesterek, alpolgármesterek, helyi RMDSZ-elnökök, frakcióvezetők, gazdasági szakbizottságok elnökei, továbbá Borboly Csaba CSÖT-elnök és az alelnökök – Ferencz Alajos csíkszentdomokosi és Kencse Előd csíkszentimrei polgármester, Szántó László, a csíkkozmási RMDSZ-szervezet elnöke, Szentes Antal megyei tanácsos. Jelen volt még Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke, Birtalan József megyemenedzser, valamint Becze István és Rafain Zoltán megyei tanácsos is. Borboly Csaba évindító beszélgetésnek nevezte a találkozót, és kijelentette: bízik abban, hogy az idei évben több pénzt sikerül kormányzati forrásból szerezni, mint tavaly, ezért viszont dolgozni kell, amihez elengedhetetlen a szolidaritás, az elöljárók egymásra figyelése és segítőkészsége.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774