Az ENGAGE projekt partnerei találkoztak Csíkszeredában

( Szavazat)53 megjelenítés
Az ENGAGE projekt célkitűzéseiről és Hargita megyei hasznosítási lehetőségéről számoltak be a partnerek december 4-én kedden a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Az ENGAGE projekt fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy vezetőik, szakembereik jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú hálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében.  
 Az ENGAGE projekt segít a részt vevő régióknak a szélessávú internettel kapcsolatos stratégiai döntések gyorsításában és gyakorlatba ültetésében. A 12 partner közül Romániából Hargita Megye Tanácsa egyedüliként pályázott az országból, partnerségben a Kommunikáció és Információs Társadalom Minisztériumával. A megyei tanács elnöke szerint a falvakon élő fiatalokat otthon tarthatnák azzal, hogy megteremtik számukra a külvilággal való gyors kapcsolatot.
Házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, kiemelve a projekt fő célkitűzését:
– A legtávolabbi kis részét is Hargita megyének, a kistelepüléseket bekapcsoljuk abba a rendszerbe, amelyen keresztül az emberek kommunikálni tudnak, és ezáltal a kisfalvaink is több lehetőséget kapnak a világgal való kapcsolattartásra.
A megyeitanács-elnök rámutatott arra, hogy sokszor nem a pénztőke a leglényegesebb.
– A legfontosabb a kapcsolati tőke, ma a kapcsolat és az információ jelent erőt, lehetőséget és megoldást – zárta mondandóját Borboly Csaba.
Clive Peckham, a projekt francia képviselője a találkozó fontosságát hangsúlyozta:
– Az ilyen alkalmak nagyon fontosak, hogy bevonjuk a helyi embereket abba az együttműködési projektbe, amelyben tizenkét együttműködési partner vesz részt. Ezek a projektek általában nem azonnali érdekeltségűek, de hosszú távon hasznosak, és többszörösen megtérül a befektetés. Ez a projekt arról szól, hogyan fejlesszünk ki olyan terveket, amelyek nagy befektetéshez vezetnek, ezáltal segítve nagy sebességű szélesssávú internet kiépítését a térségben.
A vetített képes előadást követően Dobai Csaba műszaki szakember a jelenlegi romániai helyzetet, valamint a Hargita megyei állapotokat ismertette.
– Romániában 2011-ben a háztartások 32 százaléka rendelkezett szélessávú internettel, ezzel az ország az utolsó helyen állt európai uniós szinten. Jelenleg 41-42 százalékra javult az arány a vezetékes szélessávú internet tekintetében – mondta a szakember, aki ismertette a különféle szélessávú internet-hozzáférési lehetőséget, a vezetékest és a mobilt, majd előadása második felében bemutatta, hogyan kéne kiépíteni szélessávú hálózatokat a megyében.
A találkozó folytatásaként Incze Csongor megyei tanácsos Székelyföld és az információs társadalom címmel értekezett, kitérve többek között a vidéki lefedettségekre és az ezekben rejlő lehetőségekre, rámutatva az RMDSZ parlamenti szerepvállalására, ami elősegítette több település számára a nagy beruházást igénylő antenna felállítását, biztosítva az internetlefedettséget. Végül Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács testülete mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke tartott előadást, ismertetve a Hargita Háló programot. A programnak 12 éves múltja van, megpróbálták civilként, saját erőből kis segítséggel ezt a nagy hiányt megoldani a megyében.
– Olyan információs rendszer létrehozása volt a cél, amely a településeket összekapcsolja, és nemcsak a települések egy pontját, hanem a fontosabb intézményeket is rá lehet csatlakoztatni – polgármesteri hivatalokat, iskolákat, egyházat. A program több volt egyszerű internetszolgáltatásnál, teleházak működtetésével a vidékfejlesztést célozta meg – nyomatékosította Becze István programfelelős, aki 2000-től ismertette a megvalósításokat.
Katona Nóra, az ENGAGE projekt Hargita megyei vezetője zárógondolataival ért véget a találkozó:
– A jelenlévők képet kaptak arról, Hargita megyében milyen kezdeményezések voltak eddig, és milyen lehetőségek állnak előttünk.
 
Csíkszereda, 2012. december 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774