Az első nemzetközi filmfesztivál Csíkszeredában

( Szavazat)158 megjelenítés
Idén első alkalommal Csíkszeredába is elhozzák a szervezők a Kolozsváron már tizenegy éve megrendezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) hangulatát és számos alkotását június 26–30. között. A TIFFszereda elnevezésű ötnapos rendezvényt támogatja Hargita Megye Tanácsa, akárcsak Csíkszeredai Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. 
 A filmfesztivál részleteit június 13-án, csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették az illetékesek. Az eseményen jelen voltak Lázár Zoltán és Maksay Katalin főszervezők, Bogdán Zsolt András művészeti igazgató, Ráduly Róbert Kálmán és Antal Attila, Csíkszereda polgármestere, illetve alpolgármestere.
– A 2002-ben alapított TIFF az első nagyjátékfilm-fesztivál Romániában, amely azóta elismert márkanévvé vált. A kolozsvári TIFF lett az a hely, ahol a legjelentősebb hazai alkotások ősbemutatóját láthatjuk. A TIFFszereda célja Székelyföldre is eljuttatni a filmművészet legújabb alkotásait. A rendezvény kiegészül a június 28–30. között tartandó MiniJazz Fesztivállal, így azon a hétvégén megpezsdül a város, tartalmas szórakozást kínálnak minden korosztálynak – fogalmazott Maksay Katalin. Hozzátette: a csíkszeredai filmfesztivál helyi kezdeményezésű és szervezésű rendezvény, amely az egész Székelyföldnek szól. Úgy érezték, igény van rá, remélik, érdeklődés is lesz, mondta, és köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, valamint Csíkszereda önkormányzatának a támogatásért. Mindenkinek megköszönte hozzájárulását Lázár Zoltán is.
Ráduly Róbert Kálmán polgármester elmondta, hogy kötelességüknek érezték segíteni ezt a nemes törekvést. A rendezvénynek Csíkszereda földrajzilag megfelel, hiszen a szomszédos városokból is egy óra alatt elérhető, tette hozzá. Megtiszteltetés, hogy a város adhat helyet ennek a rangos rendezvénynek, mondta Antal Attila alpolgármester, és reményét fejezte ki, hogy ez a kezdeményezés hasonlókat fog gerjeszteni.
Bogdán Zsolt András színész a rendezvény programját ismertette: különböző helyszíneken összesen 18 filmet vetítenek, és emellett lesz Educa-Tiff és workshop fiatal szakmabeliek számára. Az Educa-Tiff középiskolásoknak szól, 4 nap alatt 4 filmet néznek meg és elemeznek ki filmesztétikai szempontból. A workshopon 3 csoport lesz, mindenik egy rendezőből, egy operatőrből és 4 színészből fog állni, akik 2 nap alatt forgatnak egy, a hely szellemével összefüggő, 3 perces dokumentumfilmet. A díjazott európai filmek megtekintését mindenkinek ajánlja Bogdán Zsolt András, ezek közül is kiemelte a dokumentumfilmeket.
 
Csíkszereda, 2013. június 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774