Az egészség hete Hargita megyében

( Szavazat)101 megjelenítés
Áttekintették az elmúlt négy év egészségügyi fejlesztéseit
Az elmúlt négy év talán legfontosabb egészségüggyel kapcsolatos eseménye, hogy a kórházak ügykezelését a szaktárca átruházta az önkormányzatokra – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Hargita Megye Tanácsa egészség hetének keretében tartottak május 2-án. 
Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, dr. Vitos Attila, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és gasztroenterológiai osztályának vezetője, dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser, dr. Csíki Csongor megyei tanácsos, a kórház vezetőtanácsának tagja és Birta Antal, a kórház vezetőtanácsának elnöke jelenlétében mutatták be az elmúlt négy év egészségügyi fejlesztéseit Hargita megyében, illetve meglátogatták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház három új felújított osztályát: a gasztroenterológiát, a sürgősségi betegfelvevő részleget, illetve az urológiát.
Borboly Csaba áttekintette az elmúlt időszak fontosabb beruházásait, mint elmondta, a legnagyobb megvalósításnak a Cseke Attila akkori miniszternek köszönhető decentralizációt tartja, amely az addigi gúzsba kötött rendszerhez képest felszabadította a kórházak ügykezelését, helyi szinten, rugalmasan, gyorsabban orvosolhatóak a felmerülő gondok, nehézségek. Mint elmondta, az idő is a decentralizáció szükségességét igazolta, hiszen 2008-ban csak a legszükségesebb javításokat végezték megyeszerte, például a parajdi kórház állaga annyira leromlott, hogy a bezárás határára került az intézmény. 2009-ben a megyei tanács elkezdte az egészségügy legégetőbb problémája, a szakorvoshiány problémájának megoldását orvoslakások építésével, és a program rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen a megyei tanács 8 szolgálati lakást épített, amelyeket máris elfoglaltak, sőt további igénylések is vannak.
2010-ben elkezdődtek a nagyberuházások a Hargita megyei egészségügyi rendszerben, az Egészségügyi Minisztérium hatalmas összegeket utalt ki a megyének fejlesztésekre. 5 376 737,17 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült megpályázni a 14 rendelőnek helyet adó integrált járóbeteg-rendelő megépítésére, a Regionális Operatív Program 2007–2013 3.1-es, az egészségügyi szolgáltatások infrastruktúrájának felújítását, korszerűsítését és felszerelését célul kitűző kiemelt beavatkozási területe révén.
Az Egészségügyi Minisztériumtól is jelentős értékű támogatást sikerült szerezni Cseke Attila miniszter révén, 1 068 010 lejt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti osztályának feljavítására, 1 031 640 lejt felszerelések, illetve műszerek vásárlására, amelyek elengedhetetlenek a minőségi betegellátásban, illetve további 688 730 lejt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház külső szigetelésére.
2011-ben is folytatódtak a beruházások, további jelentős összegek érkeztek az Egészségügyi Minisztériumtól, 194 000 lejt utaltak az onkológiai osztály fölötti tetőszerkezet javítására, 1 600 000 lejt öt kórházi osztály felújítására és bővítésére, továbbá 1 818 000 lejt olyan műszerek vásárlására, mint például mamográf, szemészeti műtőgépek, videogasztroszkóp.
Borboly Csaba elmondta, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztése szempontjából jól indult az idei év is, hiszen az Egészségügyi Minisztériumtól sikerült egy igen jelentős értékű támogatást szerezni Ritli László miniszternek köszönhetően, 6 000 000 lej értékben a kórház különböző részlegeinek felújítására, bővítésére.
A közegészségügy decentralizációja során a kórházak különböző besorolást kaptak. A kritériumok teljesítéséért a sürgősségi betegfelvevő részleg, a nőgyógyászat, az újszülöttosztály, illetve az urológia és a gasztroenterológia felújítása volt szükséges. A munkálatok értéke 2 708 672,86 lej, egy részét, 1 648 000 lejt, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter révén teremtette elő a megyei tanács, a hiányzó 1 060 672,86 lejt Hargita Megye Tanácsának költségvetéséből különítették el.
A megyei tanács elnöke ugyanakkor bemutatta a parajdi kórházban történt fejlesztéseket, a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház felújítási munkálatait, a megyei mentőszolgálat fejlesztését, a csíkszeredai és parajdi ügyeleti központok elindítását és a Caritasszal közösen indított egészségfelmérési programot is, amelynek keretében 50 000 ember kivizsgálását végzik el.
Dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser elmondta, a felsorolt fejlesztések az orvosi tevékenységek kiterjesztését szolgálják, amire a lakosságnak nagy szüksége van.
Dr. Vitos Attila orvos igazgató a betegek és a szakdolgozók szemszögéből értékelte az elmúlt évek beruházásait, szerinte teljesen megváltozott a betegek közvetlen környezete, összehasonlíthatatlanul jobbak a betegellátási körölmények a megyei kórházban. Elmondta, a kórházat a 70-es években építették, azóta sokat változott az egészségügy, újrastrukturálódott, és a fejlesztésekkel sikerült felzárkózni a változásokhoz, illetve modern körülményeket teremteni a betegellátásban.
Dr. Csíki Csongor is a betegek jobb körülményeit hangsúlyozta, elmondta, hogy most a páciensek azt kapják, amit manapság elvárnak egy kórházban, és a mai elvárások sokkal nagyobbak, mint ezelőtt 30 évvel.
 
Csíkszereda, 2012. május 2.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774