Az eddigi legnagyobb felmérés Farkaslakán

( Szavazat)56 megjelenítés
Május 20-24. között Farkaslakán szerveztek egészségügyi szűrőprogramot az immár hetedik alkalommal Hargita megyében tevékenykedő bács-kiskuni orvoscsoport részvételével. A program zárónapján, május 24-én, pénteken délelőtt Farkaslaka Polgármesteri Hivatalában tartottak sajtótájékoztatót a lebonyolításban érintettek.  
 Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere megköszönte a kilenc Bács-Kiskun megyei szakorvos többnapos munkáját, melynek eredményeképpen az eddigi legnagyobb egészségügyi felmérés készült el a községben. Az ötnapos program alatt több mint 770 személy vett részt a szűrésen. A településvezető a lakosság elismerését és köszönetét is tolmácsolta.
Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke elmondta, a Nyikó-menti árvizet követően döntöttek a program elindításáról, melynek hét évvel ezelőtti első állomása Kobátfalva volt. Székelyvarság, Oroszhegy, Gyergyócsomafalva, Gyimesfelsőlok és Oklánd után az idei helyszín Farkaslaka lett. Megköszönve a testvérmegye vezetőségének, a helyi önkormányzatnak, valamint az érintett egészségügyi intézményeknek és orvosoknak a sikeres lebonyolításért végzett munkájukat, Bányai Gábor kihangsúlyozta, nem kevés összegbe kerül a program megszervezése, de fontos, hogy a magyarországi orvosok szívvel-lélekkel végezték munkájukat, illetve hogy a szűrőprogram eredményeképpen számos esetben elejét lehet venni a felfedezett betegségeknek. Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke örömét fejezte ki, hogy a 2009-es kiszállásuk után a varsági patak völgyében az önkormányzat és a megyei kórház két faházat épített, amelyekben nyaranta Bács-Kiskun megyeiek szállnak meg, a két megye, és így az anyaország és Székelyföld napi kapcsolatait erősítve. - Örvendek, hogy annak idején elindítottuk ezt a folyamatot, és biztosítom Önöket arról, hogy a következő évben is megszervezzük a szűrőprogramot a Hargita Megye Tanácsa által javasolt helyszínen – mondta Bányai Gábor. Kiemelte: az elmúlt hét évben mintegy 10 ezer személy vett részt az egészségügyi szűrőprogramban.
- Köszönjük a baráti, testvéri cselekedetet, amelynek idén is majdnem ezer Hargita megyei lakos lehetett a haszonélvezője, köszönjük a bács-kiskuni orvosok önkéntes és önzetlen munkáját – mondta Hargita Megye Tanácsának nevében Birtalan József alelnök. - Az idei program szép eredményei remélem üzenetértékűek lesznek, és ösztönzően hatnak a megye más szegleteiben élők számára is, hogy figyeljünk jobban az egészségünkre, és a betegségek megelőzése érdekében időszakosan vegyünk részt kivizsgáláson. Az összetartozás érzését erősíti ez a program is, a gyakorlati haszon és eredmények mellett számunkra Székelyföldön nagyon fontos az együttműködésnek, a megvalósult programnak a szimbolikus értéke, üzenete – mondta Hargita Megye Tanácsának alelnöke, kifejezve örömét, hogy a program lebonyolításában részt vevő vendégek a munkán túl betekinthettek a közösség életébe, megismerkedhettek az itteni emberekkel, tájaink szépségével.
Tarr Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet a program hasznára: az országban mindenki, aki egészségügyi biztosítással rendelkezik, egy évben egyszer elmehetne egy általános orvosi vizsgálatra, de kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Viszont akik a szűrőprogramon részt vettek, a magyarországi szakemberek javaslatára az elkövetkező időszakban jobban odafigyelnek erre.
Dr. Mócza György főorvos és dr. Svébis Mihály, a kecskeméti főkórház igazgatója elmondták, komoly betegségeket is fedeztek fel a szűrés során. Hozzátették: a vizsgálatokról készült statisztikát átadják partnereiknek, akik közül külön köszönet illeti a székelyudvarhelyi kórház vezetőségét a rendelkezésre bocsájtott eszközökért. Ugyanakkor elismerően szóltak a helyi orvosoknak a községben kifejtett munkájáról is.
Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója elismerően beszélt a kecskemétiekkel ápolt szakmai viszonyról, és megköszönte a vendégektől kapott elismerést és bátorítást az elmúlt hét évben megvalósított fejlesztésekért.
A helyi háziorvosok, Váradi István és Mihály Ibolya is köszönetüket fejezték ki a tartalmas együttműködésért.
Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője megköszönte a program lebonyolításában tapasztalt hatékonyságot a testvérmegye illetékeseinek és a farkaslaki partnereknek, valamint a vezérigazgatóság munkatársainak.
A jövő évi szűrőprogramot Gyergyó térségének egyik községében szervezik meg.
 
Farkaslaka, 2013. május 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774