Az autonómiáról, másképp

( Szavazat)89 megjelenítés

Székelykeresztúrra érkezett a Székelyföldi Akadémia „karavánja”. A rendezvénysorozat ötödik helyszínén, a Molnár István Múzeumban mintegy száz helyi értelmiségi jelent meg, hogy meghallgassa az egészségügy és az oktatás decentralizációjáról szóló előadásokat, amelyeket dr. Csíki Csongor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Vargyas Lehel, a Hargita Megyei Egészségügyi Biztosító Pénztár igazgatóhelyettese, valamint Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő tartott.

A Székelyföldi Akadémiát Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indította útjára, hogy bevonja a Hargita megyei értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

A hallgatóságot Antal Zoltán református esperes, Rafai Emil polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte. Utóbbi szerint az előadások tulajdonképpen az autonómiáról szólnak, csak nem úgy, ahogy sokan megszokhatták: nem hangzik el harmincszor az „autonómia” szó, hanem az ahhoz vezető konkrét lépésekről beszélnek. Borboly Csaba abban látja a Székelyföldi Akadémia értelmét, hogy a rendezvénysorozaton a döntéshozók és értelmiségiek között kialakuló párbeszéd nyomán döntésekké formálják a szakmai konzultációt. A tanácselnök szerint a közéletben való részvétel még nem jelent politizálást, és szükség van a szakmai véleményekre a politikai döntéshozatalban.

Csíki Csongor pozitívan értékelte az egészségügy decentralizációját, mivel korábban „egyetlen bukaresti irodában döntöttek négyszáz kórházról”, ami nyilván nem működhetett hatékonyan. Az orvos igazgató szerint a Hargita megyei egészségügyi szolgáltatás az utóbbi tíz évben javult, de ezzel együtt az emberek elvárásai is nőttek. Az igényeket pedig helyi szinten lehet leginkább kielégíteni, ecsetelte a decentralizáció egyik nagy előnyét Csíki Csongor.

Vargyas Lehel az egészségügyi biztosító pénztárak működését ismertette, majd Ferencz S. Alpár beszélt az új oktatási törvény tervezetéről, amelyet a kormány felelősségvállalással készül elfogadni. A főtanfelügyelő által az eddigi lehető legjobbnak nevezett jogszabálytervezet kedvező a nemzeti kisebbségek számára, és a helyi közösségek kezébe adja a tanintézetek menedzselését. Jelentősen csökken a kötelező tananyag, harminc százalékot választható tantárgyak képezhetnek.

Az előadások után a felszólalók panaszkodtak a keresztúri szakorvoshiányra, a családorvosi rendelőknek otthont adó épületek rossz állapotára, illetve a városi kórház fenntartási gondjaira. Vargyas Lehel, a megyei egészségügyi biztosító pénztár aligazgatója kijelentette, megoldható, hogy legalább négy szakorvos akár részmunkaidőben rendeljen Székelykeresztúron. Borboly Csaba azt mondta, hogy a Székelyföldi Akadémián felmerülő kérdéseket továbbítják a bukaresti illetékeseknek is.

A végén Hargita Megye Tanácsának elnöke átadta a polgármesternek a székely zászlót, amely egyben a megye zászlaja is. „A lobogó méltó helyére kerül” – ígérte Rafai Emil.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774