Az autonómiaépítés része: vidékfejlesztés és turizmus

( Szavazat)35 megjelenítés

A Székelyföldi Akadémiát tizenhatodik alkalommal rendezték meg április 27-én, szerdán délután, ezúttal Gyergyószentmiklóson. A Hargita Megye Tanácsa által tavaly elindított rendezvénysorozat keretében ezúttal Csutak István integrációs és régiópolitikai szakértő és Horváth Alpár egyetemi oktató tartott előadást. A megyei tanács azzal a céllal kezdeményezte a Székelyföldi Akadémiát, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat, önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

 

A gyergyószentmiklósi rendezvényen jelen volt többek között Pál Árpád parlamenti képviselő, Barti Tihamér városi RMDSZ-elnök, valamint Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke is. Utóbbi házigazdaként köszöntötte a hallgatóságot, majd a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba üdvözölte a jelenlévőket, beszédében kifejtve, hogy nagyon fontos az értelmiségiek szerepvállalása a térség fejlesztésében. A tanácselnök hangsúlyozta: az is lényeges szempont, hogy a székelyföldi települések ne vetélytársak, hanem partnerek legyenek, az értelmiségiek pedig ehhez is hozzájárulhatnak a közéletben való részvételükkel, tehát szükség van tapasztalatukra, segítségükre.

– Amiről itt az általunk felkért szakemberek beszélnek, az nem más, mint az autonómia, amely mindenkinek a szívében és a tudatában kell kezdődjön – jelentette ki a tanácselnök.

Csutak István a székelyföldi vidékfejlesztés lehetőségeiről és problémáiról tartott előadást, rámutatva a közpénzek menedzselése, az európai uniós pályázatok és fejlesztések körüli problémákra. Az európai uniós források lehívásában gondot jelent, hogy Székelyföldön kisvárosok vannak, ami hátrányt jelent a pályázásnál az uniós követelmények miatt.

– A kulcsszó a partnerség az uniós alapok lehívásánál – hangsúlyozta Csutak.

Ahhoz, hogy az ország és ezen belül térségünk fejlődhessen, a közigazgatási berendezkedés megbízhatóságára, kiszámíthatóságára van szükség, ami Romániában sajnos nincs így, vázolta a helyzetet a régiópolitikai szakértő. Szerinte az ország európai uniós intézményi kerete olyan, amilyet megteremtünk magunknak.

Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára szerint Székelyföld turizmusának fejlesztésénél azt is szem előtt kell tartani, hogy a térség nemzetközi versenyben vesz részt. Horváth úgy látja, Székelyföld egyik fő jellemzője az etnicitás, amire alapozni lehet, még ha ez sokaknak nem is tetszik.

– Ne feledjük, hogy Magyarországon kívül a legnagyobb magyar tömb Székelyföldön található, ami rengeteg anyaországi turistát vonz – hívta fel a figyelmet az egyetemi oktató.

A székelyföldi turizmus fejlesztéséhez Horváth Alpár azt is elengedhetetlennek tartja, hogy az idegenforgalmi vállalkozók minél több fiatal szakembert alkalmazzanak.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774