Autonóm intézmény a Székelyföld

( Szavazat)29 megjelenítés
 Levélben üdvözölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Székelyföld kulturális havilap szerkesztőségét új székházba való költözése alkalmából. „Amit mindannyian a közéletben szeretnénk megvalósítani, azt Ferenczes Istvánék elérték a kultúra terén: úgy valósították meg az autonóm Székelyföldet, hogy az legalább annyira egyetemes, mint amennyire székely. Legalább annyira korszerű, mint amennyire hagyományos” – írja Borboly Csaba, megjegyezve: „az Önök műve – ami bizonyára nem véletlenül viseli a Székelyföld nevet – egyszerre kötődik a helyhez és a nagyvilághoz”.
 
 
 
 
A megyei önkormányzat elnöke kifejtette, hogy az általa vezetett intézmény által fenntartott havilap „a legnagyobb példányszámú magyar kulturális folyóiratok egyike”. Megjegyezte: „ha példányszáma nem is a legmagasabb, de szellemi kisugárzásában mindenképpen a legnagyobbak közé tartozik”.
 
„A Székelyföld is amolyan „haza a magasban”, s határai egybeesnek a magyar szellemiség határaival: átszövi az egész világot” – olvasható a levélben.
 
Borboly Csaba leszögezte: „Nekünk, mint fenntartó intézménynek nincs más dolgunk, mint továbbra is biztosítani a lap megjelenését, olvasóként pedig a rendszeres előfizetéssel viszonozhatjuk azt az örömet, azt a szellemi kalandozást, amit hónapról hónapra biztosít számunkra a Székelyföld”. Megjegyezte, hogy ennek az önként vállalt kötelezettségnek a része az a tény is, hogy a megyei önkormányzat fedezte az új székház vásárlásának és átalakítási munkálatai értékének 49 százalékát.
 
„Legyünk büszkék arra, hogy a Székelyföld folyóirat olyan biztos támpont a magyar kultúrában, mint Csíksomlyó a magyar katolikusok számára. Mindkettő úgy a miénk, hogy közben a világ magyarsága is magáénak érzi” – szögezte le a lap szerkesztőségének intézett levelében Borboly Csaba.
 
Végül emlékeztetett arra, hogy a napokban „a határon túli magyarság elutasításának napjára emlékezünk önkéntelenül is, Pár évvel ezelőtt a magyarországi választók érdektelensége utasított el minket”. Hozzáfűzte: „Válaszként mi mutassuk fel ezt a folyóiratot: ez a mi magyar állampolgárságunkat igazoló okmány. Kultúránk révén egyek vagyunk”.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774