Átadták Hargita megye első vidéki kerékpárútját

( Szavazat)39 megjelenítés
Hivatalosan is átadták október 5-én Karcfalván Hargita megye első vidéki kerékpárútját. Az egy kilométer hosszú kerékpársáv elkészítésére a Csíki Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) pályázott a Globális Környezeti Alapnál (Global Environment Facility/Small Grants Programme) és az ENSZ Fejlesztési Programjánál – UNDP (United Nations Development Programme).
A projekt eredeti célkitűzése mellett több járulékos cél is megvalósult. A partnerként részt vevő megyei és helyi önkormányzatnak, a helyi közbirtokosságnak, a Zöld Székelyföld Egyesületnek és az önkénteseknek köszönhetően a karcfalvi templomtól egy újonnan megjelölt és felújított turistautat is átadhattak a kerékpársávval együtt. Ezenkívül felújítottak két borvízforrást, három édesvízforrást és két kilátót, megépült egy 40 személy befogadására alkalmas filagória és turistajelzéseket festettek.
 
Az avatószalag elvágása előtt a projekt megvalósításában szerepet vállaló intézményeknek, Hargita Megye Tanácsának, Csíkkarcfalva önkormányzatának, a Zöld Székelyföld Egyesületnek, a csíkkarcfalvi Larix közbirtokosságnak és az önkénteseknek Szabó Kázmér CSTIT-elnök mondott köszönetet, kitérve arra is, hogy az ő hozzáállásuknak köszönhetően többet is meg tudtak valósítani a projekt eredeti célkitűzéseinél.
 
Gábor Tibor polgármester a kis projekt távlati hozadékaként merész álmokat is megfogalmazott. Az Olt folyó töltésén Balánbányát Csíkszeredával összekötő kerékpárút megépülését is elképzelhetőnek tartja, a település eddigi sikereiből kiindulva. Példaként a műjégpálya megépülését hozta fel, és a partnerek segítőkészségét, ami lehetővé tette azt, hogy a kerékpárút turisztikai jelleget is kapjon. A polgármester szerint bizakodásra ad okot, hogy a megyei tanács a biciklisávot és az európai utat összekötő aszfaltréteget biztosította, a helyi közbirtokosság, a CSTIT és az önkéntesek hozzáállása pedig többet hozott ki a projektből, mint aminek indult.
 
„Mindenképpen jó az az igyekezet, amelynek köszönhetően nem egy útszélre festett csík jelzi, hogy itt kerékpárút van” – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki pozitívumként értékelte a közbirtokosság részvételét, hiszen ilyen jellegű projektekben nem szoktak részt venni, de ebből a rendhagyó példából is látszik, hogy milyen többletet tud nyújtani a közbirtokosság és az önkéntesek részvétele. Borboly Csaba utalt arra, hogy egy erdei turistaösvényt is sikerült kijelölni a projekt révén. A megyei tanács elnöke előrebocsátotta, hogy hamarosan a Környezetvédelmi Alap kimondottan kerékpárutak építésére szolgáló kiírásokat tesz közzé.
 
Ha hallja, hogy a szomszéd eszik, a fogfájósnak is megjön az étvágya
 
Török Szabolcs projektfelelős megosztotta a projekt kivitelezése során szerzett élményeit, részletezve, miként gyarapodott a projekt egy megjelölt erdei úttal a templomtól az Ördög-tóig, miként épült 40 személy befogadására alkalmas filagória a Nagyloki borvízforrás mellé, amelynek szükségessége a csíkszeredai és karcfalvi kisiskolások erdei iskolája során vált nyilvánvalóvá. Török Szabolcs külön elégtétellel számolt be arról a folytatásra reményt adó mozzanatról, amikor a szomszédos településről is érdeklődni kezdtek a projekt iránt. „Hiába fáj minden foga, mégis megjön az ember étvágya, ha hallja, hogy a szomszéd eszik” – mondta a projektfelelős.
 
Az ünnepi eseményen külön érdekesség volt Maczalik Ernő tanár visszaemlékezése 1974-re, amikor ugyancsak önkéntes munkával a legszebb fákra festettek jelzéseket a most ismét felújított turistaösvényen.
 
Csíkszereda, 2010. október 5.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774