Átadták a zetelaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát

( Szavazat)56 megjelenítés
Augusztus 31-én, pénteken adták át a Székelygyümölcs Egyesület és a Zetelaki Közbirtokosság által létrehozott zetelaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát. Az erdei gyümölcsök és gombák feldolgozása – és ezáltal a helyi vidéki közösségek gazdasági boldogulását elősegítő projekt – a Zöld Vállalkozás elnevezésű program keretében valósul meg a Polgár-Társ Alapítvány és a Román-Amerikai Alapítvány szakmai és pénzügyi támogatásával. Az esemény alkalmából a projektben közreműködő partnerek egy nemzetközi szakmai megbeszélést tartottak a zetelaki kultúrotthonban. 
 Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szakmai programot megelőzően Nagy Attila, Zetelaka RMDSZ-es polgármesterével, Jakab Ferenccel, a Zetelaki Közbirtokosság elnökével és Már Istvánnal, a Székelygyümölcs Egyesület elnökével látogatta meg a manufaktúrát. A létesítmény bemutatása során Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke elmondta, nagyon sokat gondolkodtak a közbirtokossággal, hogy mi legyen a begyűjtött erdei gyümölccsel, mert alacsony áron tudták eladni azt, ugyanakkor a kész bio minősítésű termékek alapanyagait az helyi feldolgozók mind külföldről szállították be. A megoldást egyértelműen a helyi feldolgozásban találták meg, mint elmondta, céljuk, hogy rávegyék a lakosságot, sok házigyümölcsöt is termeljenek, és feldolgozva, hozzáadott értékkel adják el. Mint azt Már elmondta, a termelési folyamat is elnyerte a bio minősítést. Jelenleg 45 tonna gyümölcsöt tárolnak fagyasztva a manufaktúrában, amelynek a tervek szerint bemutató üzlete is lesz.
Borboly Csaba a helyi kultúrotthonban tartott szakmai megbeszélésen a helyi értékek összehangolt kihasználásának fontosságát hangsúlyozta.
–\t A helyi polgármesterekkel együttműködve, a hasonló erőfeszítések egymást erősítő hatását kihasználva, a támogatási források összehangolt irányításával lehet térségi haladást elérni. Míg országosan a nagyipari konglomerátumokat támogatják, addig itt helyben mi össze kell, hogy fogjunk, és olyan programokat hozzunk létre, amelyek egymást erősítik – mondta a tanácselnök. Kérte a termelőket és szakmai szervezeteket, hogy vegyenek részt abban a Hargita Megye Tanácsa által elindított hosszútávú tervezési folyamatban, amely jelenleg zajlik, most szerveződik ugyanis a Hargita Megyei Agrárkamara és készül Hargita megye agrárstratégiája. Borboly Csaba jó példaként a keresztúri tejfeldolgozót említette, amely esetében a gazdák keveséhez, összefogással sok eurót szereztek.
Az eseményen Hargita Megye Tanácsának részéről jelen volt Birtalan József alelnök és Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője. A létesítmény átadóján Tókos Pál, Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyi Területi irodájának munkatársa a megye hivatalos zászlójaként elfogadott székely zászlót adta át a gyümölcsfeldolgozó működtetőinek.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 1.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774