Átadták a székely történelemtankönyv első Hargita megyei példányait

( Szavazat)55 megjelenítés
Gyergyóremete: közel hetven diák tanulja mától a székelység történetét
Első ízben Gyergyóremetén adta át A székelység története című tankönyvet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Laczkó-Albert Elemér polgármester szeptember 19-én reggel. A frissen elkészült tankönyv közel 70 példányban jutott el Remete és Csutakfalva hatodik osztályosaihoz. 
 Együtt vette ki a csomagtartóból, vitte be az iskolába és adta át a diákoknak a frissen nyomott A székelység története című tankönyv példányait Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Laczkó-Albert Elemér polgármester és Laczkó-Szentmiklósi Endre történelemtanár, a gyergyóremetei Fráter György általános iskola aligazgatója szerda reggel. Az aligazgató a gyermekeknek elmondta: a 80-as években úgy tartotta a történelemórát, hogy a katedra fiókját kihúzva kazettás magnót tett be, hiszen a Szekuritátétól való félelmében vigyáznia kellett, és védenie magát, hogy mi az, amit ebben a tantárgyban a magyar ajkú diákjainak tanít Románia történelméről.
– Ilyen rettegett körülmények között tanultuk a magyarság történetét, de végre elérkezett az idő, amikor ti szabadon tanulhatjátok – mesélte Laczkó-Szentmiklósi Endre.
– Kedden a csíkszeredai megyeházán bemutatták a kötetet, de én nem tudtam akkor a kezembe venni, annyira ritka példány volt, most viszont ti vagytok a megyében az elsők, akik kézbe kapjátok. Tulajdonképpen ez nem jelent semmit, ott kezdődik az egész, hogy mit fogtok belőle megtanulni – magyarázta a diákoknak Laczkó-Albert Elemér polgármester, aki jelezte: most, a lépcsőn felfelé belelapozva meghatottan fedezte fel, hogy gyergyóremetei sorozásról is van archív, 1940-es felvétel a tankönyvben.
Az elöljáró ezzel az ajánlással adta át a tankönyvet a diákoknak, illetve a szaktanároknak:
¬– Ami ebben van, abból vagy tízest kell kapnotok, vagy bukjatok meg: a kettő között nem érdemes – inkább tanuljátok meg úgy, hogy ez a mienk, ez mi vagyunk.
– Örvendek, hogy éppen itt osztjuk ki az első példányokat, mert minden, ami Remetén történik, példaértékű az egész megye számára: legyetek büszkék a közösségetekre, legyetek büszkék erre a községre – mondta a szétosztás előtti pillanatokban Borboly Csaba tanácselnök. Hozzátette: abban bízik, hogy a történelem megismerése által a gyerekek jobban fognak ragaszkodni ahhoz, hogy itthon maradjanak. – Azt szeretnénk, hogy amikor felnőttök, ne honvágyatok legyen, hanem itthon élve tegyetek ezért a térségért, tanulva elődeitek jó példáiból és ismerve, de mellőzve mindazt, ami sikertelen volt a múltban.
A tanácselnök, mint elmondta, abban bízik, hogy mire tizenkettedikes lesz ez az évfolyam, addigra elkészül a tankönyv középiskolának szánt, mélyebb összefüggésekkel is foglalkozó verziója, és mire ez a generáció felnőtté válik, Székelyföld múltjáról mindent megismerhet hiteles forrású történetírásból.
Második helyszínként a Remete községhez tartozó csutakfalvi iskolában is kiosztották az ottani 17 hatodikosnak és tanáruknak A székelység történetét. Itt Remete polgármestere úgy fogalmazott:
– Ez a könyv teljesen rólunk szól, rólunk, székelymagyarokról, Erdély történelméről, ezért ajánljuk, hogy szeressétek, és tudjátok: egy könyv csak akkor van készen, ha elolvastuk. Ha a nyomda kinyomtatta, és otthon feltesszük a polcra, nem ér semmit, az csak dísz, az csak porfogó, de ha elolvassuk és tanulunk belőle, akkor az a legjobb.
A tankönyvből két évig tanulnak a gyerekek, ám nem csupán nekik, hanem a szülőknek is ajánlották az elöljárók – ez egyébiránt a könyv címlapján is szerepel: „minden érdeklődőnek”. A tanácselnök arra buzdította a diákokat, hogy bátran elegyedjenek szóba, vitába a témában akár minden felsős diákkal, akik nem fogják tanulni A székelység történetét.
A Gyergyóremetére eljutott, iskolákban kiosztott közel 70 tankönyv nyomtatási költségének 40%-át a helyi tanács, 60%-át pedig Hargita Megye Tanácsa állta. Borboly Csaba megköszönte Laczkó-Albert Elemér polgármesternek, hogy a helyi önkormányzat vállalta a rá eső részt, és arra kérte a gyerekeket: vigyázzanak erre a remélhetőleg eddigi legszebb tankönyvükre, hiszen ha elveszik, egyelőre nincs lehetőség a pótlásra. Újabb könyveket Remetére tervek szerint csak jövőre, az akkori hatodik osztályosoknak nyomtatnának. Jövőre a tankönyvhöz elkészül egy gyakorlófüzet is, valamint filmes verziót, játékkal is fejlesztett honlapot tervez a kreatív- és szakembercsapat, hogy minél érdekesebben tálalva jusson el a tananyag a székelyföldi diákokhoz.
 
Hírháttér a tankönyvről:
Elkészült a székelység történetéről szóló tankönyv
 
Gyergyóremete, 2012. szeptember 19.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774