Átadták a libáni elektromos hálózatot

( Szavazat)41 megjelenítés
Szép számban gyűltek össze december 21-én, pénteken este a Gyergyóújfalu községhez tartozó Libán település lakói a vezetékes villanyhálózat átadásán. Az októberben elkezdett munkálatok során három kilométernyi rendszer készült el Hargita Megye Tanácsa Kis villany programjából, amely mintegy 70 családot lát majd el árammal. 
 Egyelőre az utcai lámpák fényei gyúltak ki, Egyed József polgármester szerint a házak rácsatlakoztatása február környékén történhet meg. Az ünnepi eseményen jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Petres Sándor, az intézmény alelnöke is. Borboly Csaba szerint Libán település pont annyira fontos Székelyföld életében, mint bármelyik város vagy község.
– Sokéves várakozásnak tudtunk eleget tenni helyi és megyei összefogással. Itt a kisgyerekek nem néznek rajzfilmet, gyertya mellett tanulnak az iskolások, vagy a generátor zúgása mellett próbálnak komfortos életet élni. Boros Mária helyi lakos az itt élő emberek közös kérését juttatta el hozzánk, erre válaszoltunk. Nem vagyunk elégedettek, még egy újabb szakasz villanyhálózatnak kell kiépülnie ahhoz, hogy a templomban is vezetékes áram legyen. Azt érzem, hogy egy ilyen beruházás lehet, hogy kevés családot érint, de volumenében nagy, hiszen a libáni térség gazdasági, turisztikai hasznosítására nyújt lehetőséget – mondta beszédében a tanácselnök.
Petres Sándor alelnök elmondta, hogy csaknem három kilométernyi gerincvezeték készült el, ez a 2,5 kilométer elosztóhálózatot és a hozzá járó transzformátorok, oszlopok felszerelését jelenti. Ennek a tervezésen kívüli értéke 920 ezer lej körül van, ebből 790 ezer lejt Hargita Megye Tanácsa, a fennmaradó összeget Újfalu önkormányzata vállalta úgy, hogy a község önrészének kifizetésébe a megyei tanács is besegített. Még hátravan egy több mint másfél kilométeres szakasz ahhoz, hogy a vezeték elérje a templomot is.
Egyed József polgármester szerint ahhoz, hogy ne csak az utcai oszlopokon világítson a lámpatest, hanem a házakban is, a megyei tanács át kell hogy adja a rendszert a helyi önkormányzatnak, az pedig működtetésre az áramszolgáltatónak, ezek után kerülhet sor a szerződéskötésekre.
– Sokszor próbáltam beleélni magam a libáni életvitelbe, hogyan lehet villany nélkül élni. Nincs hűtőszekrény, este nem tud villanyfény mellett tanulni a gyerek, az emberek el vannak zárva a hírektől, nem beszélve az anyagiakról, hiszen a vezetékes áram hiánya miatt sokkal nagyobb kiadást jelent az áram gázolajjal termelése. Például itt egy fafeldolgozó 1500 lej helyett 6-7 ezer lejt költ, s ebbe még nem számítottuk bele a generátor kopását – vázolta a helyzetet a polgármester. Hozzátette: most 70 háznak lett esélye a hálózatra csatlakozáshoz, de szeretné, ha Libán mind a 80 házának lenne esélye hamarosan a villanygyújtásra, ennek érdekében a helyi testületet és a megyei tanácsot is arra kérte, fogjanak össze, és folytassák a hálózatépítést.
A beruházást Mátyás Gábor római katolikus lelkipásztor áldotta meg, aki 28 éve szolgálja a libáni közösséget. Mint fogalmazott, a falu életében nagy esemény a villanyhálózat kiépítése, hiszen könnyebbé válik ott az élet.
– Libánban minden második vasárnap van szentmise, a televízióban viszont nagyon sok vallási műsor van. A hit gyakorlásában sokat jelentene, ha időnként élnének ezekkel a lehetőségekkel, fontos ez az idősek, betegek számára is, akik nem tudnak templomba járni. Huszonnyolc éve misézem itt, új templomot építettünk, és nagyon sokat jelent számunkra az ígéret, hogy jövőre a templomban is kigyúlhat a fény. Itt az a szokás, hogy temetés előtti estén a templomban van a virrasztás, egy órát együtt imádkoznak. Jó lenne, ha ez villanyfényben történhetne – fejezte ki sokak óhaját Mátyás Gábor.
A munkálat 2840 méter hosszú 20 kV feszültségű vezetékből, 2390 méter hosszú alacsonyfeszültségű vezetékből, 100 méter hosszú középfeszültségű, illetve 40 méter hosszú alacsonyfeszültségű föld alatti vezetékből, 3 transzformátorból és 76 villanyoszlopból áll. December 21-én az avató előtt megtörtént a műszaki átvétel is, és az következik, hogy Hargita Megye Tanácsa a saját közvagyonát képező beruházást Újfalu község ügykezelésébe adja. A község biztosítja a villanyhálózat legális működtetését a villamos vállalattal szerződve, és a lakosokkal közösen megoldják a rendszerre való rácsatlakozást.
 
Csíkszereda, 2012. december 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774