Átadták a felújított iskolaépületet Bogárfalván

( Szavazat)70 megjelenítés
Vasárnap a Farkaslaka községhez tartozó Bogárfalván átadták az iskola felújított épületét. A 2012. június 25-i tűz következtében megrongálódott épület felújítása alkalmából szervezett esemény a település római katolikus templomában kezdődött délelőtt ünnepi szentmisével. 
 Ezt követően az ünneplő közösség a templomtól az iskolához vonult. Az iskola udvarán szervezett átadáson jelen volt Verestóy Attila szenátor, Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere, Ambrus Sándor és Biró Barna Botond megyei tanácsosok, valamint Moldován József parlamenti képviselőjelölt. Az ünnepi beszédek sorát a község polgármestere nyitotta meg:
– Úgy emlékszem, mintha ma történt volna a sajnálatos eset: a helyhatósági választásokat követően, pont a beiktatásom napján csöngött a telefon, baj van, ég a bogárfalvi iskola épülete, és rohantunk Bogárfalvára tüzet oltani. Már aznap el is döntöttük, hogy nemcsak a kárt hozzuk helyre, hanem kívülről-belülről felújítjuk az épületet – hiszen azt ígértük, hogy ebben a négyéves mandátumban minden évben legalább egy iskolát új köntösbe öltöztetünk. A helyhatósági kampányban ez volt a jelmondatunk: „Egy csapatban a községgel”. Ezt időközben az „Egy csapatban Udvarhelyszékkel” és „Egy csapatban a megyei tanáccsal” munkaprogramokkal egészítettük ki. Ebből a munkából is, melynek ünnepélyesen ma teszünk pontot a végére, sokan kivették részüket, a községben is és választott tisztségviselőink közül is. Ma egy erős összefogásnak láthatjuk az eredményét, amely által ilyen hamar elkészülhettünk az iskolaépülettel.
Kovács Lehel köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítséget nyújtott a felújítási munkálatokhoz: a megyei önkormányzatnak, a közbirtokosságnak, a szülőknek és a helyi önkormányzatnak.
Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette: ez az épület a gyerekeinkért van, őket szolgálja, „a gyerekeink pedig népünk, nemzetünk jövőjét jelentik”.
– Fontos, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak és sajátíthassák el azt a tudásanyagot, amelynek alapján megállhatják majd helyüket az életben. A felújított és megszépült bogárfalvi iskola a beszédes példája annak, hogy hittel, akarattal, összefogással eredményesek tudunk lenni, és nagy lépésekkel haladhatunk előre – hangsúlyozta Birtalan József, aki köszöntőbeszéde zárásaként Hargita Megye Tanácsa részéről átadta a tanintézetnek Hargita megye zászlaját, a székely zászlót.
A beruházás összértéke 70 ezer lej, amiből Hargita Megye Tanácsának hozzájárulása 40 ezer lej. A közbirtokosság biztosított négyezer lej értékben faanyagot, a fennmaradó 26 ezer lej Farkaslaka község hozzájárulása.
– Évekkel ezelőtt szembesülnünk kellett azzal, hogy elbátortalanodik székely népünk, sokan arra kényszerültek, hogy elhagyják szülőföldjüket – elevenítette fel Verestóy Attila szenátor. – Hazahívó szó ez az iskola, ahogy hazahívó szó minden templom, amelyet felépítettünk vagy felújítottunk, az a vagyon, amelyet egyházainknak vagy közbirtokosságainknak visszaszereztünk, és minden egyes útszakasz, amelyet megépítettünk. Hiszem, hogy minden egyes ilyen hazahívó vagy itthon marasztaló szó és cselekedet fontos ahhoz, hogy sok nemzettársunknak ne honvágya legyen, hanem hazatérjen a szülőföldjére, vagy itt maradjon, itthon boldoguljon. A közösségi cselekedeteknek kell egy erős mozgatórugó – és ez a mi közös szövetségünk. Nagyon közel van egy újabb fordulópont, amikor december elején mindannyiunknak szerepe lesz abban, hogy megtarthassuk, amit elértünk, és új megvalósításoknak foghassunk neki, egyszóval hogy továbbra is mi oldjuk meg a magunk dolgait, és mi döntsünk ezekről. Ehhez egység és egyezség szükséges – a közösségen belül meg kell tartanunk az egységet, és ezt követően egyezségre kell jutnunk a többséggel. Hiszem, hogy sok közös megvalósítás áll még előttünk.
A szenátor az alapítványa részéről egy multimédiás terem teljes berendezését ajándékozta az iskolának.
Különleges vendége is volt az ünneplő közösségnek: a magyarországi Asztalos Éva, aki 13 évvel ezelőtt érkezett először az udvarhelyszéki kis faluba, és most tért vissza 148. alkalommal ide. Az utazásai során összesen nyolcezer anyaországi társát hozta el, hogy Bogárfalva vendégszeretetében részesülhessenek.
– Mindig feltöltődve térünk haza, és az elmúlt években Bogárfalva és Erdély a szívünk csücske lett – mondta el Asztalos Éva, akit ezen a hétvégén elkísért Kékcse község polgármester asszonya is, hogy vasárnap délután aláírásukkal is szentesítsék a testvértelepülési megállapodást.
Az ünnepély egy másik különleges pillanatot is szolgáltatott: emléklapot nyújtottak át a tanintézet részéről annak a két kis diáklánynak, aki azon a júniusi napon észlelte a tűzesetet, és felnőtthöz méltó gyors reakciójának eredményeképpen sikerült meggátolni, hogy még nagyobb kár keletkezzen az épületben.
 
Bogárfalva, 2012. október 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774