Átadták a felújított ápoló- és gondozóközpontot Gyergyószentmiklóson

( Szavazat)57 megjelenítés
Az egykori „aggmenház” néven ismert intézmény épületét varázsolták újjá Gyergyószentmiklóson: a római katolikus egyház tulajdonában levő ingatlanban működő megyei tanácsi intézményben pályázat révén, a helyi önkormányzattal együttműködve vált ultramodern hajlékká az egykori szomorú beltér. 
Az intézmény dolgozói, az érintett szakszolgálat, az építők és számos megyei tanácsos jelenlétében ünnepélyes szalagvágással adták át a Gyergyószentmiklósi Ápoló- és Gondozóközpont épületét.
– Igazából csak köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik besegítettek mindennek a kivitelezésében – mondta Elekes Zoltán, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, mintegy jelezve: az első köszönet a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegyét illeti, hiszen az épület az ő tulajdona.
Az igazgató emlékeztetett a gyergyóiak által régi helyi tévéhíradókból jól ismert, „kommunista időkbéli” hangulatra: a sötétségre, a szegénységre, valamint az akkor is nagy emberbaráti szeretetre az ápolói munkaközösség részéről. A nem gyergyóiak számára ez a kontrasztos háttér az avató után tett benti látogatáskor vált igazán érzékelhetővé. Az egykori és jelenlegi állapotok ugyanis egyértelművé teszik, hogy míg régen hét ágy is volt egyetlen helyiségben, most luxusvillákban is megirigyelhető, padlóig érő ablakok teszik napfényessé a hálókat, ugyanakkor a tágas fürdőszobák nagysága a tömbházak kisebb szobáinak méretével vetekszik. Az épületet tágas és ápolt kert veszi körül.
Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke beszédében hangsúlyozta: ugyan Gyergyószentmiklóson „mindig csodálkozni szoktak” azon, hogy Hargita Megye Tanácsa együttműködik a helyi önkormányzattal, ám ez a hozzáállás számára és a testület számára természetes. Azért pedig, ahogyan a gyergyói önkormányzat együttműködött, köszönet – de ez is természetes. (Petres alelnök teljes beszéde videofelvétele megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=eW3KsBkeZ-8&feature=youtu.be)
Portik-Hegyi Kelemen főesperes, aki az intézményt felszentelte, Teréz anya szavait idézte: „Amit mi a szegényekért teszünk, csupán egy csepp az óceánban. Mégis, ha nem tennénk, ha ez a csepp nem kerülne bele az óceánba, akkor az óceánból hiányozna valami. Nem más, csupán egy csepp.”
A szalagot Elekes Zoltán vezérigazgató, Mezei János polgármester és Petres Sándor alelnök vágta el.
A Gyergyószentmiklósi Ápoló- és Gondozóközpont bővítése és felújítása
A Gyergyószentmiklósi Ápoló- és Gondozóközpont jogi személyiség nélküli közintézmény, amelyet 2004-ben alapított a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. A központ feladata a szociális szolgáltatások biztosítása, valamint a fogyatékkal élők gondozása.
Figyelembe véve a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott szociális szolgáltatások specifikus minőségi szabványainak a követelményeit, a gyergyói gondozóközpont régi épülete nem felelt meg a minőségi követelményeknek a központ missziójának jelenlegi jogszabályozása szerint, így szükségessé vált a korszerűsítés, a helyiségek bővítése és felszerelése. Mindezt külső finanszírozási és vissza nem térítendő forrásból (FEDR) végezték a Regionális Operatív Program (ROP) 3-as, A szociális infrastruktúra javítása tengelyének 3.2, A szociális szolgáltatások infrastruktúrájának rehabilitációja, korszerűsítése és felszerelése kiemelt beavatkozási területe keretében benyújtott pályázat alapján. A ROP irányító hatóságával, a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériummal aláírták az 1384/2011-es számú finanszírozási szerződést.
A projekt összértéke 3 510 045 lej, ebből az összegből 2 912 104 lejt költöttek annak lebonyolítására. A projekt végrehajtásának időszakát 2011. április 27. és 2013. április 27. időszakra határozták meg.
A projekt révén javult a gyergyói gondozóközpont minősége, az épület régi részét felújították és újra felosztották a kért minőségi szabványoknak megfelelően (jelenlegi kapacitása 26 férőhely), és javult az épület energetikai besorolása E-ről C-re (a hőszigetelésnek köszönhetően). Új, 25 férőhelyes rész (8 hálószoba) is épült, az épületnek ebben a részében családias környezetet biztosítanak a kedvezményezettek számára. A központ valamennyi helyiségét megfelelően rendezték be (ágy, éjjeliszekrény, asztalok, székek, emelvény a fogyatékkal élőknek). Átrendezték az ebédlőt, külön termet hoztak létre foglalkozásterápiának/ergoterápiának, ugyanakkor műhelyt, masszázs- és kinetoterápiás szobát, orvosi rendelőt alakítottak ki.
A Gyergyószentmiklósi Ápoló- és Gondozóközpont a következő szolgáltatásokat biztosítja: ellátás biztosítása meghatározatlan időre, személyes gondozás, rekuperáció, szocializáció, pszichológiai, jogi és szociális tanácsadás, orvosi segítségnyújtás, masszázs, ergoterápia, szociális és szabadidős foglalkozások, a családba és a közösségbe való integrálás.
 
Gyergyószentmiklós, 2013. április 23.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774