Aszfaltoznak idén Atyhán

( Szavazat)33 megjelenítés
Lakossági fórumra gyűltek össze az atyhaiak
A Korond községhez tartozó 180 lélekszámú Atyhán közel ötven lakos vett részt a Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke által kezdeményezett január 7-i lakossági fórumon. A helyi kultúrotthonba összehívott kötetlen beszélgetésen részt vett Katona Mihály polgármester és Fábián Vencel alpolgármester is.
 
Borboly Csaba szerint nagyon jó az együttműködés a megyei tanács és Korond Polgármesteri Hivatala között, közös erőfeszítéssel sikerült fejleszteniük a községet. Így a megyei tanács kisvíz programjával megvalósult a település vízellátása, idén pedig a településen áthaladó megyei út aszfaltozását kezdik el a település irányából az országút felé. A munkálat már a jövő évben befejeződhet, ehhez azonban – mint azt a tanácselnök hangsúlyozta – szükség van a lakosság segítségére, ugyanis sok helyen túlságosan keskeny az úttest, és annak kiszélesítéséhez a lakosság beleegyezése szükséges. A téli és nyári útkarbantartási munkálatokat a megyei tanács átadja a polgármesteri hivatalnak.
A lakossági fórumon Katona Mihály polgármester a megyei tanács segítségét kérte egy új iskola építéséhez. Véleménye szerint nem érdemes pénzt befektetni a régi épületbe, ugyanis az nagyon rossz állapotban van. A témában véleménykülönbség alakult ki a résztvevők között, ugyanis van, aki úgy véli, hogy a régi épületet kell felújítani a falukép megőrzése érdekében. Borboly Csaba javaslatára építési szakértői véleményezést kérnek, és annak függvényében döntenek. A tanácselnök azt tanácsolta a helyieknek, hogy ne adják el az épületeiket, ugyanis szerinte az út elkészülésével már nem fog nagy távolságnak számítani sem Szováta sem Székelyudvarhely, és sokan haza fognak költözni.
Borboly Csaba arra biztatta a helyi fiatalokat, hogy hozzanak létre egyesületet, így könnyebben tud segítséget nyújtani a megyei tanács is. A tanácselnök az egyesület elindításának támogatásáról is biztosította a fiatalokat, amennyiben megalakul a kezdeményező csoport. A tanácselnök hangsúlyozta, gondolkodjanak a jövőről, és egymást erősítve minél hamarabb fogalmazzanak meg egy jövőképet. A falu jövőképének kidolgozásához segítséget ígért Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, aki atyhai lakosként szintén részt vett a megbeszélésen.
A felszólaló helyiek együttműködési szándékukról és segítőkészségükről biztosították a tanácselnököt a soron lévő beruházásokat illetően. Nagyon remélik, hogy az út elkészültével megváltozik az életük, településük nem lesz annyira elzárva a világtól, és pár éven belül a falu turisztikai potenciálja is megnő.
Székelyudvarhely, 2012. január 8.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774