„Annyi erőnk van, amennyi egységünk”

( Szavazat)56 megjelenítés
A Nemzeti Összetartozás Napját ünnepelték Csíkszeredában
Békés hangulatban zajlott június 4-én este a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által a csíkszeredai Mikó-vár udvarán szervezett esemény. Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának emléknapját 2010 óta ünneplik a Kárpát-medencei magyarok az összetartozás napjaként, felülemelkedve a trianoni döntés tragikus voltán, a megújulást, az előttünk álló történelmi feladatok megoldását helyezve előtérbe. 
 Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadását követően beszédében így fogalmazott:
– Bízom benne, hogy mi, székelyek továbbra is felelősen tartozunk össze, felelősséggel viseltetünk egymás iránt, és ugyanúgy az egyenlő partnert látjuk a magyarországi, a felvidéki, a délvidéki, a kárpátaljai testvéreinkben, mint ahogy elvárjuk, hogy ők is partnert lássanak bennünk. Összetartozni csak egyenlő kiállással, egymásra támaszkodva, egymást megbecsülve és segítve lehet.
Az összetartozás napján együtt ünnepeltek a székelyföldiek a szórványban élő magyarokkal. A Hargita és Kovászna megye tanácsa által működtetett Összetartozunk programon keresztül Székelyföld egyfajta belső anyaországként segíti a szórványban élő magyarságot.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében hangsúlyozta:
– Nekünk épp annyi erőnk van, amennyi egységünk, s abban a pillanatban beindulnak a jogfosztás erői, amint magunk közt megjelennek a széthúzás erői. Most a védekezés, az összefogás, a közös erőfelmutatás napjait éljük. Most védekezünk, de ha ez a feladat sikerül, akkor újra hozzáláthatunk az építkezéshez, a jogbővítéshez, a megerősödéshez. Ennek az a célja, hogy itt, a Kárpátok tövében, Székelyföldön magyar nyelven szóló, erős, autonóm világot építsünk magunknak. Olyat, amiben otthon vagyunk, olyat, amire büszkék lehetünk. S olyat, amiből erőt meríthet az a fogyó magyarság, amely ma velünk emlékezik, amely ma velünk érez. Nekünk ők a testvéreink, ők, akik ma harangzúgással emlékeznek, ők, akik alázatos szívvel erőt meríteni jönnek a csíksomlyói Szűzanya lábaihoz. Ahogy ők mondják ma már, a magyarság szíve itt, nálunk, Székelyföldön – s nem másutt, nem Budapesten – dobog.
A csíkszeredai eseményen Hargita Megye Tanácsa meghívottjaként vett részt Borsos Károly László, a Beszterce-Naszód megyei Bethlen Egyesület elnöke, aki beszédében felelevenítette az Összetartozunk program keretében három évvel ezelőtt elkezdett együttműködés eredményeit, és megköszönte Hargita Megye Tanácsának, hogy „hitet, erőt és jövőt hirdet közöttünk”.
Szintén szórványból, Tordáról érkezett családjával és énekelt népdalokat Szabó Júlia, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által márciusban megszervezett Székelyföldi Népdalvetélkedő különdíjasa.
Hargita Megye Tanácsa a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából esszépályázatot hirdetett meg székelyföldi középiskolások számára Összetartozunk címmel, amelynek győztesei, Tódor Zsuzsánna Székelyvarságról, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulója, Maros megyéből pedig Pécsi Katalin, a Marosvásárhelyi Református Kollégium diákja vették át az ünnepségen Borboly Csabától a könyvcsomagból, emléklapból és Összetartozás kitűzőből álló díjat.
Iochom Zsolt szavalatát követően Tamás József segédpüspök beszédében kiemelte:
– Fontos, hogy a keresztény magyar eszmeiség régi, bevált értékeit helyezzük előtérbe, mert csak úgy tudunk megmaradni, emberséges életet élni, ha az evangélium tanítása irányít.
 
Csíkszereda, 2012. június 5.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774