Alma is lesz a tej és kifli mellé

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Várhatóan csütörtökön vagy pénteken kapnak először almát is az iskolások a tej és kifli mellé. A tej-kifli programhoz hasonlóan Hargita Megye Tanácsa az almák szétosztását ugyancsak helyi termelőkön és vállalatokon keresztül szerette volna megvalósítani, ám ez egyelőre nem lehetséges.

Az iskolásoknak várhatóan csütörtök-péntektől kezdik osztani az almát, amit a csíkmadarasi In-Com Euro Kft. importalmából old meg a 2009–2010-es tanév hátralévő időszakában. Ha sikerül tartani a határidőt, Hargita megye az elsők között lesz az országban, ahol már ebben a tanévben elindul az almaprogram – eddig még csak egy megyében kezdték el a programot.

Hargita Megye Tanácsa a tej-kifli programhoz hasonlóan – amelyet a helyi önkormányzatok hatáskörébe irányított át – a Hargita megyei gyümölcstermesztőket szerette volna felkarolni, valamint az Összetartozunk szórványprogram kiterjesztésével a Beszterce-Naszód megyei magyar közösség gyümölcstermesztőit, de a késő tavaszi időszak révén nem sikerült biztosítani olyan almát, amely megfelel a 90–130 grammos előírásnak, mivel a termesztők már értékesítették készleteiket.

Az importalma ideiglenes megoldás. A következő tanévkezdésre a megyei tanács ugyancsak a Hargita megyei gyümölcstermesztőkre szeretné alapozni a program megvalósítását.

„Célunk a helyi termelők felkarolása, lehetőséget akarunk biztosítani számukra is, és közvetve azt szeretnénk elérni, hogy a megyénkbeli, egykoron gazdagon termő gyümölcsészetek – gondolok itt például az Udvarhely térségi gyümölcsösökre – újra életre keljenek. Ez kiváló lehetőség a gyümölcsösök tulajdonosai számára, hogy felzárkózzanak a többi piaci szereplő mellé. Remélem, a gyümölcstermesztők mérlegelik a helyzetet, belátják, mekkora lehetőség rejlik a megyei tanács törekvéseiben, és a nyár folyamán felkészülnek a program következő kiírására” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az In-Com Euro vállalkozás már elkezdte a szállítási szerződések megkötését a helyi tanácsokkal, és várhatóan csütörtökön vagy pénteken a Hargita megyei iskolások almát is kapnak. A szerződés szerint a diákokat a tanév utolsó 25 napján illeti meg alma, amit a beszállítás elkezdésének időpontjától függően visszamenőleg is megkapnak.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774