Alcsík legnagyobb beruházása

( Szavazat)47 megjelenítés
Közel félezer biciklis avatta fel a felújított 123A jelzésű megyei utat
Közel ötszáz kerékpáros vette birtokába a Tusnádot Csíkszentkirállyal összekötő 123A számú megyei utat június 8-án. A Tusnádtól Verebesen, Csatószegen, Csíkszentsimonon és Csíkszentimrén keresztül Csíkszentkirályig haladó karavánban biciklizett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sófalvi László alelnök, Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István és Rafain Zoltán megyei tanácsosok, valamint Székely Ernő, Kencse Előd, Fábián László és Rafain Endre, az érintett települések polgármesterei is. 
 A Hargita Megye Tanácsa által szervezett biciklis vonulás első állomása Nagytusnád volt, ahol Rafain Endre polgármester mondott köszönetet az út felújításáért, hiszen ezzel jelentősen könnyebb és rövidebb lett az összeköttetés Csíkszeredával, ami nagyon megkönnyíti a település lakóinak életét. Borboly Csaba kiemelte, van még tennivaló az úton, azonban kemény munkával jutottak el idáig, közel 10 millió euró pályázati pénzt használtak fel a 16 kilométeres út felújításához.
– Olyan munkálat ez, amely jelentősen hozzajárul Alcsík gazdasági életének fellendítéséhez, hiszen egy jó út mentén az ingatlanok is felértékelődnek, ugyanakkor a turizmus szempontjából is fontos a megfelelő infrastruktúra – emelte ki a tanácselnök.
A karaván megállt minden településen, és egyre többen és többen csatlakoztak hozzá. Csíkszentimrén pezsgővel várták a bicikliseket, hiszen Kencse Előd polgármester szerint ez Alcsík legnagyobb volumenű beruházása, ilyen jó úton még nem jártak a szentimreiek és az áthaladók. A pezsgőt Borboly Csaba törte össze az úton, áldásos folytatást kívánva a település lakóinak.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Tusnád, Csíkverebes, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály községen áthaladó 123A számú megyei út 14,6 kilométer hosszú szakaszán teljesen felújították az úttestet és a padkákat, kicseréltek 30 átereszt, megerősítettek hat hidat, valamint vízelvezető árkokat, járdákat és az érintett lakóházak előtt bejáratokat alakítottak ki. A hat méter széles úttest egy zúzottkő- és egy ballasztréteg-alapozást kapott, erre került rá két aszfaltréteg.
A több mint 47 millió lej összértékű pályázat költségvetéséhez Hargita Megye Tanácsa mindössze két százalék önrésszel kellett, hogy hozzájáruljon, ami 1,3 millió lejt jelent. A fennmaradó rész 11,5 százalékát az állami költségvetésből biztosították, az összeg legnagyobb részét pedig az Európai Régiófejlesztési Alap 2. intézkedési tengelyéből utalták, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül.
 
Csíkszereda, 2012. június 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774