Aki jól gazdálkodott, az visszakapja a pénzt

( Szavazat)36 megjelenítés
Soros havi ülését tartotta Hargita Megye Tanácsa
26 napirendi pontról döntöttek a megyei tanácsosok a szeptember 21-ére összehívott soros tanácsülésen. Hargita Megye Tanácsa határozatot hozott a helyi önkormányzatok költségvetésébe pályáztatás útján leosztott, áfából származó összegek 25 százalékának visszavételéről is, erre a kormány megszorító intézkedései miatt volt szükség, amely előírta a helyi közigazgatási intézmények költségvetésének csökkentését. A döntést Borboly Csaba megyeitanács-elnök azzal indokolta, hogy más megyékkel ellentétben, ahol politikai mérce szerint csökkentették a helyi tanácsok költségvetését, Hargita megyében az egységes büdzsélefaragást tartották méltányosnak.
 
A megyei önkormányzat elnöke ugyanakkor előrebocsátotta, hogy mivel megyénkben a költségvetési alapok átutalása konkrét projekteken alapuló pályáztatás szerint történt, azok a helyi önkormányzatok, amelyek eddig eredményesen és rendeltetés szerint használták fel a szóban forgó pénzeket, a jövő évben azonnal visszakapják a lefaragott összegeket, hogy ha kis késéssel is, de be tudják fejezni az elkezdett projekteket. Borboly Csaba a polgármesterek és kivitelezők elnézését kérte, és biztosította őket arról, hogy ez az intézkedés körülbelül három hónapos halasztást jelent a fejlesztési munkálatokban, ellentétben azokkal a településekkel, ahol nem kezdték el idejében a projekteket és a közbeszerzési eljárásokat – utóbbiak elvesztik ezeket az összegeket.
A továbbiakban a tanácsosok elfogadták azt a hárompillérű – fenntartható, innovatív, valamint országos és európai pénzalapok lehívására összpontosító – gazdasági fejlesztési stratégiát, amely a kidolgozó szakembercsoportot képviselő Csák László térségfejlesztési szakember szerint az agráriumra, a turizmusra és az energiaszektorra támaszkodva járulna hozzá a megye gazdasági fejlődéséhez. Csák bemutatójában elmondta, hogy a stratégia a mezőgazdaságban termelői integrációt, technológiaváltást, a turizmusban mintaprojektek kivitelezését, az energetikai szektorban pedig a térségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások kihasználását célozza meg. Borboly Csaba szerint azért fontos mindez, mert az ehhez hasonló stratégiáknak köszönhetően nagyobb a sikeres pályázás valószínűsége. A tanácselnök példaként a Hargita megyei turisztikai stratégiát hozta fel, melynek köszönhetően a megye turisztikai fejlesztési pályázatainál indulásból tíz pontot írtak jóvá.
Egy másik határozat értelmében, amely a stratégiáról szólót egészíti ki, Hargita Megye Tanácsa a HARGITA–KOVÁSZNA Közösségi Turizmusfejlesztési Társuláshoz alapító tagként csatlakozott; a társulás a csíkszeredai megyeházán folytatja majd tevékenységét, amely a helyi, turisztikailag kihasználható lehetőségek felkutatását és fenntartását öleli fel. Ugyancsak a megyeházán lesz a székhelye Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének is, amelynek tevékenysége egész Hargita megyére kiterjed, kompetenciát ruház át, és anyagi meg jogi keretet teremt tej-, hús- és egyéb helyi termékek feldolgozására a nagy felvásárlók megkerülésével. Jelen pillanatig kilenc település jelezte belépési szándékát a helyi termelők piaci érvényesülésének segítését célul tűző egyesületbe.
Végezetül a szórványmagyar közösségek megsegítésére létrehozott Összetartozunk program kiegészítéséről, a különböző sportegyesületek tagdíjának kifizetéséről, a borszéki turisztikai fejlesztések urbanisztikai tervének jóváhagyásáról, az elkészült orvosi lakások tulajdonba vételéről, valamint a TEAM – Tanuljunk Együtt a Megyéink Hatékonyabb Közigazgatásáért nevű projekt lezárásáról szóló határozattervezeteket fogadták el.
Csíkszereda, 2010. szeptember 21.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774