Aki iskolát épít, jövőt épít

( Szavazat)49 megjelenítés
Korszerű tanintézet épült Zetelakán
Történelmi ünnepet ültek Zetelakán június 3-án, hiszen korszerű, minden követelménynek megfelelő tanintézetet adtak át használatra az általános iskolásoknak, ugyanakkor galambdúcos székely kapu díszíti mostantól az intézmény bejáratát. 
 Örömmel köszöntötte Sebestyén Elemér iskolaigazgató Borboly Csaba megyeitanács-elnököt, Antal István parlamenti képviselőt, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelőt, Birtalan József megyemenedzsert és a több száz zetelaki lakost, akik az új oktatási intézmény átadására gyűltek össze. Az ünnepség első lépéseként a helyi mesteremberek munkáját dicsérő, hagyományos díszítésű székely kapu alá gyűlt össze az ünneplő közösség, ahol Nagy Attila, a kapubizottság tagja bemutatta a székely kapuk múltját, jelenét Zetelaka községben, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a bizottság értékmentő munkájának köszönhetően biztos jövőjük is van a kapuknak a településen. Elmondta, a székely kapu a közösség fájának gyökere, ha régi kaput újítunk fel, akkor a régi gyökereket ápoljuk, új kapu építésével pedig új gyökereket eresztünk, amelyek megtartanak minket a történelem viharaiban.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint hosszú évek értékmentő munkáját jelképezi a felállított székely kapu, amelyet Európában is elismertek, hiszen a 2012-es Europa Nostra Díjak hat nagydíjának egyikével tüntette ki Kovács Piroskát, a máréfalvi KŐLIK Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapítóját az Európai Bizottság és az Europa Nostra. A tanácselnök szerint Kovács Piroskán keresztül egész Székelyföldet díjazza Európa.
– Aki iskolát épít, jövőt épít, és Zetelaka jó példája annak, hogy a hagyományainkra támaszkodva, helyesen megélve és kemény munkával dolgozva, a jelenben hogyan lehet és kell biztos jövőt építeni – mondta a tanácselnök, aki székely zászlóval ajándékozta meg az iskolát, ezzel is bevonva azt a székelyföldi létesítmények közé.
Antal István képviselő elmondta, mindenki embernek születik, azonban székellyé csak neveléssel válhatunk, és a család után az iskola a nevelés legfontosabb színtere. Szerinte olyan lesz a jövő nemzedéke, amilyen a ma iskolája – ehhez a pótolhatatlan nevelő munkához kívánt kitartást a pedagógusoknak.
A köszöntők sorát az általános iskolások szívmelengető éneke zárta, akik ezzel köszönték meg, hogy mostantól korszerű iskolában tanulhatnak a düledező, életveszélyes régi épület helyett.
Hargita Megye Tanácsa a székely kapu állítását 6000 lejjel támogatta, az iskola építéséhez pedig 394 000 lejjel járult hozzá.
 
Csíkszereda, 2012. június 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774