„Aki erdőt árul idegeneknek, Székelyföldet árulja el 120 évre”

( Szavazat)54 megjelenítés
A Hargita megyei faipar helyzetéről egyeztettek Gyergyószentmiklóson
A faipar jelenlegi helyzete Hargita megyében címmel tartott konferenciát Hargita Megye Tanácsa és az Arbor Vállalkozók Szövetsége március 29-én Gyergyószentmiklóson. A Gyergyó térségi polgármesteri hivatalok, közbirtokosságok, egyházak, magánerdészetek közel hatvan képviselőjének részvételével zajló konferencián többek között a nyersanyag-beszerzés lehetőségeiről, problémáiról, a szakemberképzés szükségességéről és lehetőségéről, a környezettudatosságról, erdőőrzésről, valamint tűzvédelemről egyeztettek az érintett szakemberek.
 
Hargita Megye Tanácsa – az Arbor Vállalkozók Szövetségének tagja – kiemelt figyelmet szentel a faiparnak, a fa helyben történő feldolgozásának. A csütörtöki konferencián Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a megyei tanácsnak nem közvetett hatásköre a faipar, de mivel az intézménynek rengeteg igényt jeleztek e témában, kiemelt figyelmet szentel a fa helyben történő feldolgozásának ösztönzésére.
– A faipar ősidők óta a székely emberek megélhetését biztosította. Úgy gondolom, hogy a dolgok rossz irányban haladnak, mert az erdőinket eladjuk, és lassan földönfutókká válunk. Ezért aki ma erdőt árul idegeneknek, Székelyföldet adja el, Székelyföldet árulja el 120 évre. Ennyi időnek kell eltelnie ugyanis, amíg a kivágott fenyőfa helyére ültetett új fát ki lehet vágni – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács arra ösztönzi a pályázati kiírásai révén is a helyieket, hogy fából építkezzenek. Így például ravatalozók építését már csak abban az esetben támogatja a megyei tanács, ha az fából készül. A megyei tanács elnöke szerint el kell jutni oda, hogy az összes középületet fából építsék, ezért azt szeretné, hogy a megye polgármesteri hivatalai is csatlakozzanak a megyei tanács ez irányú kezdeményezéséhez, és iskolák, óvodák, sportcsarnokok és más épületek csak fából készüljenek.
– A jelenlegi szokásaink megváltoztatására, a hagyományainkhoz való visszatéréshez van szükség az építkezések terén is. Építkezzünk saját anyagainkból, helyi munkaerővel! Ez a faluképvédelem szempontjából is nagyon fontos lenne – emelte ki beszédében Borboly Csaba.
Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének igazgatótanácsi tagja szerint arra kell törekedni, hogy érvényesüljön az élet törvénye: élni és élni hagyni. Bajkó szerint a helyiek nem megfelelő hozzáállásának következménye a jelenleg kialakult helyzet, amin közösen kell változtatni.
Gyergyószentmiklós, 2012. március 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774