Aggasztó fejlemények a gyergyóremetei regionális hulladéktároló ügyében

(0 Szavazat)96 megjelenítés

„Felkérjük a gyergyóremeteieket és a megye összes lakóját, hogy ne dőljenek be az olcsó provokációknak, feszültségkeltéseknek! Elítéljük a közösség érdekeinek ellentmondó, a fejlődést gátló kezdeményezéseket, a suttogó politikát” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere március 17-én Csíkszeredában, a megyeházán tartott sajtótájékoztatóján.A megyei és helyi önkormányzati vezetők a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központ ügyének jelenlegi helyzetéről számoltak be, illetve az ügy kapcsán nemrég felmerült problémáról tájékoztattak. Felkérték a lakosságot, hogy ne adjanak hitelt az olcsó provokációknak, a közösség érdekeinek ellentmondó félrevezetéseknek, a községben megjelent suttogó politikának, a többség érdekével szembenálló, önös anyagi érdekek által vezérelt szűk kisebbség megtévesztésének.


Helyzetjelentés
Amint arról Borboly Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt, a regionális hulladéktároló létrehozásához szükséges engedélyezésekkel jól haladnak. Miután a szeptember 27-i referendumon a gyergyóremeteiek megfontolták az érveket és az ellenérveket, és felelősségteljesen úgy döntöttek, hozzájárulnak a község és a megye fejlesztéséhez, befogadják a regionális hulladéklerakót, idén nyáron – ha a tervek szerint haladnak – sikerül benyújtani a projekt finanszírozási kérelmét a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 2-es prioritási tengelyén belül az erre a célra előirányzott közel 30 millió euróra. Az ehhez szükséges terv elkészítését – amelynek a közbeszerzése folyamatban van – a megyei tanács saját költségvetéséből fedezi. A tervezésre benyújtott árajánlatokat elbírálták, és kijelölték a nyertes tervezőcéget. Az ajánlattevők közül ketten megóvták a bizottság döntését az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsánál (CNSC – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), így csak az elbírálás után lehet szerződést kötni.
Elkészült a hulladékgazdálkodási központ részére kijelölt gyergyóremetei terület topográfiai és geotechnikai tanulmánya, a területrendezési terv (PUZ), illetve megvan a városrendezési bizonylat. Ezek összköltsége mintegy 170 ezer lej. Folyamatban van az építkezési engedély kiváltásához szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése is.
Hargita Megye Tanácsa teljesítette annak a szerződésnek a feltételeit, amelyet Gyergyóremete községgel kötött a hulladékgazdálkodási központ területének átadására, közölte Borboly Csaba. Így 2009-ben a megyei önkormányzat Gyergyóremetének 800 ezer lejt utalt ki, a 2010-es költségvetés leosztásakor pedig 700 ezer lejt kapott a község. A megyei tanács mindemellett ez évi költségvetésébe belefoglalta a 153C és a 153D megyei út aszfaltozásának folytatását (ezek haladnak át a község területén).
A tanácselnök elmondta, minden a beütemezett terv szerint zajlik, a megyei tanács tartja a határidőket. Szerinte jó ütemben halad a projekt, mindkét partner nagy erőfeszítéseket tett a megvalósítás érdekében. Éppen ezért minden olyan akció, tevékenység, amely a regionális hulladékgazdálkodási központ megépítése ellen irányul, veszélyezteti a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer megépítését, és ellentétes mind Gyergyóremete község, mind Hargita megye lakóinak az érdekeivel.Az aggodalom oka
Szombaton (március 13-án) 20-25 többnyire középiskolás fiatal az államelnök-választások előtt használt támogatási listához hasonló adatlapokon aláírásokat gyűjtött Gyergyóremetén – a személyazonossági számot is kérve – arra vonatkozóan, hogy ki vett részt a 2009. szeptember 27-i referendumon, és aki elment szavazni, támogatta-e azt a kezdeményezést, hogy regionális hulladékközpontot létesítsenek Gyergyóremete határában – tájékoztatott Laczkó-Albert Elemér. A polgármester szerint a referendumot és az önkormányzat döntését fél évre követő hétvégi esemény okot ad annak feltételezésére, hogy egy szűk külső érdekcsoport a referendum törvényességét és érvényességét kívánja megkérdőjelezni féléves távlatból, ezért felkérte a lakosságot: ne adjanak hitelt a feszültségkeltésnek. A referendum törvényes volt, eredményes, nem óvták meg záros határidőn belül. A lakosságot tájékoztatták, nem félrevezették. Széles körű tájékoztató kampányt szerveztek, tájékoztató füzetekkel, filmekkel, amelyek minden háztartásba eljutottak.
Az eredményes szavazást követően Gyergyóremete tanácsa is egyhangúlag döntött a Gyergyóremete és Várhegy közötti 153D út mentén megépítendő regionális hulladéktároló ügyében, az MPP-s tanácsosok is jóváhagyták azt. A megyei önkormányzat által elindított tájékoztató kampányt követően kiírt szeptember 27-i hivatalos népszavazás eredményes volt: mintegy 3000 gyergyóremetei, a község szavazásra jogosult lakosainak közel 60%-a ment el voksolni. Az eredmény: a referendumon részt vevők 83,5%-a a regionális hulladéktároló megépítése mellett döntött.
Borboly Csaba szerint az egész megye, illetve Székelyföld érdeke, hogy legyen új hulladéktároló, és ne csak egy monopolhelyzetben levő magánberuházás uralja a piacot és szabja meg az árakat. A tanácselnök átiratban kérte Hargita megye prefektusát és az illetékes hivatalos szerveket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy félrevezetések, bűnténynek minősülő cselekedetek, rágalmazások ne történjenek, és megvalósulhassanak az elkezdett fejlesztések.
Csíkszereda, 2010. március 17.  

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774