A térség vízellátási gondjaira kerestek megoldást Zetelakán

( Szavazat)32 megjelenítés
Problémafeltárás és -kezelés
Az idei szárazság, egy műszaki meghibásodás, illegális rácsatlakozások, a szolgáltató cég rossz felszereltsége, illetve a lakossággal való rossz kommunikációs stratégiája, valamint a szakember- és forráshiány voltak a fő témakörök a zetelaki polgármesteri hivatalban július 30-án tartott megbeszélésnek. Jelen voltak az érintett települések polgármesterei, a Harvíz vállalat vezetősége, valamint meghívták a megyei tanács vezetőségét is, amelyet Borboly Csaba elnök, Birtalan József alelnök és Orbán Béla beruházási igazgató képviselt. 
 A megbeszélések gerincét a műszaki meghibásodás kijavítása körül adódó nehézségek és az ezzel kapcsolatos kommunikációs mulasztások adták, de szó esett a rendszer tökéletesítésének lehetőségeiről, illetve ennek akadályairól, mint az anyagi források és a kellő felszerelés hiánya, valamint a rendszerre való elégtelen és az illetéktelen rácsatlakozások. A jelen levő polgármesterek főként a szolgáltatáskiesések miatti lakossági panaszokat tolmácsolták, illetve tudni akarták, hogy hasonló helyzetek gyakran lesznek-e, és valószínűsíthető-e, hogy a vízszolgáltató rendszer nem tudja ellátni a lakosságot. Orbán Béla beruházási igazgató biztosította a jelenlevőket, hogy a vízszolgáltató rendszert 120 százalékos kapacitásúra tervezték, azaz a kiszolgált települések összlakosságánál többet is el tud látni, és a forrás hozama is elégséges. Ezt a Harvíz vállalat képviselői is megerősítették elmondva, hogy a meghibásodást a rossz tervezés és az utólagos kontármunka okozta, amiről a rendszer átvételekor nem volt tudomása a Harvíznek, minderre csak a meghibásodás kijavítása során derült fény. A javítás elhúzódása azzal magyarázható, hogy nagy, 4000 köbméter kapacitású rendszer újrafeltöltéséről van szó, ami időigényes, tehát nem a szárazság okozta a nyomáskiesést – mondták a szolgáltató cég képviselői. A Harvíz képviselői azt ígérték, hasonló helyzetek esetén gördülékenyebben fognak kommunikálni a lakossággal, illetve külön stratégiát dolgoznak ki, hogy a lakosság számára más úton biztosítsák az ivóvizet. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a jelenlegi szolgáltatási díjak nem biztosítanak elég bevételt mindezek azonnali megoldására, mivel szakemberhiánnyal küszködnek, és nélkülözik a megfelelő felszerelést. Terveik szerint a kellő felszerelést, illetve egy megfelelően ellátott munkapont kialakítását a Szektoriális Operatív Programban való pályázás során biztosítanák. A szolgáltató kifogásolta, hogy mivel a zetelaki alternatív rendszer működtetése nem gazdaságos, alacsony a rácsatlakozások száma is, ráadásul sokan illegálisan csatlakoztak rá, így oldva meg terményeik öntözését, nagy veszteséget okozva ezzel.
A helyzet tisztázása után a polgármesterek is felsorolták a vízellátással kapcsolatos problémáikat, elmondták, hogy elvileg elfogadják a szolgáltatási díj növekedését, de ezért megfelelő minőségű szolgáltatást várnak el. Oroszhegy polgármestere kérte, hogy Fancsal település rendszerét csatolják össze Oroszhegy község hálózatával, hogy egy ilyes helyzet kialakulása esetén ne maradjanak teljesen víz nélkül a fancsaliak, akik csak a zetelaki rendszerből kapják a vizet. Ennek megoldását Borboly Csaba a megyei tanács Kisvíz programjából látja megvalósíthatónak. A program révén Hargita Megye Tanácsa biztosítaná a szükséges hat kilométer vezetéket, míg a földmunkákat Oroszhegy tanácsa oldaná meg. Hasonló megoldással oldanák meg hasonló eset kialakulását Zetelakán is, ugyanis a meghibásodást a rendszer módosítása okozta, mivel növelték a nyomást rajta Fenyősaszó (Ivó nyugati része) településrész ellátása érdekében. A további meghibásodások elkerülése érdekében a megyei tanács e településrész rácsatolását is támogatja a szükséges vezetékek biztosításával.
A megyei tanács elnöke támogatást ígért az illetéktelen vízhasználat felszámolása érdekében is, és azt javasolta, hogy a helyi tanácsok minden kapu előtt készíttessenek aknákat, amelyekbe lepecsételt vízórákat szerelnének, továbbá szúrópróbaszerűen ellenőrizzék a felhasználókat. A lakosság tájékoztatása, illetve a Harvíz cég működésének, döntéseinek jobb elfogadtatása érdekében a szolgáltató készíttessen tájékoztató anyagot, amelyben leírja a vízszolgáltató rendszerek tulajdonságait, feltünteti a szolgáltatási díj megállapításának kritériumait, illetve a veszteségek legfőbb okait, a polgármesterek pedig igyekezzenek maguk is felszámolni településüken a csalásokat – mondta Borboly Csaba.
 
Csíkszereda, 2012. július 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774